SP wil veilige oversteek voor dieren tussen Zaan en Watering

Een kleine watersalamander.
Een kleine watersalamander.
Foto: Wikimedia / Bart Botje

De SP vindt dat er faunatunnels en/of ecoduikers moeten worden aangelegd onder de Noorddijk, ter hoogte van de nieuwbouwwijk Zaans Pijl. De partij voorziet door het toenemende verkeer een slachting onder dieren die over de dijk willen oversteken van de Zaan naar de Watering of zelfs van de Natura 2000-gebieden Wormer- en Jisperveld naar de polder Westzaan en vice versa.

 

 

 

 

Tussen Wormerveer en West-Knollendam wordt nu nog gebouwd aan Zaans Pijl en omdat dit gebied tussen de Zaan en de Watering van oudsher een belangrijke ecologische verbinding is is besloten om daar een ecologische verbindingszone aan te leggen waarvan de voltooiing nu in zicht komt. Er kwam er een vleermuizenhotel en langs de grens van deelproject De Tuin zijn moeraseilandjes aangelegd. Maar volgens SP-steunfractielid Anna de Groot is er meer nodig voor een diervriendelijke vrbinding tussen de Zaan en de Watering, schrijft zij in een agenda-initiatief.

Doelsoorten

De gemeente focust in het gebied op de Natura 2000-doelsoorten Noordse woelmuis, ringslang, meervleermuis vroege glazenmaker en  ijsvogel, met in hun kielzog dieren zoals kikkers, padden, hagedissen, salamanders en kleine zoogdieren. Voor de vliegende doelsoorten is de oversteek geen probleem, maar de dieren die de Noorddijk rennend of glijdend moeten passeren gaan een groot risico lopen om de overkant niet levend te halen, voorspelt de De Groot. Eén of twee faunatunnels en/of ecoduikers zouden de dieren daarom een alternatieve en veilige route moeten bieden.

 

 

 

De SP stelt de overige raadsfracties daarom de vraag of die ook van mening zijn dat de Noorddijk ter hoogte van Zaans Pijl voor migrerende dieren een welhaast onneembare barrière dreigt te worden en heeft het initiatief genomen om te peilen hoe de collega’s daar tegenaan kijken. Mocht de vrees van De Groot breed gedeeld worden, dan zou er een ondrzoek moeten komen naar de voordelen (en de kosten) van een veiligere oversteek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen