Brief raad en college naar Den Haag voor hoger minimumloon

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het college heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees per brief laten weten dat de gemeenteraad van Zaanstad vóóŕ een verhoging van het minimumloon tot veertien euro per uur is. De gemeenteraad nam op 26 november een motie van die strekking aan.

‘Aan deze motie geven wij graag gehoor, omdat het huidige niveau van het minimumloon voor veel inwoners in onze stad niet toereikend is om te kunnen voorzien in de dagelijkse kosten van het levensonderhoud. Dit heeft tot gevolg dat deze inwoners onvoldoende financiële middelen hebben om te kunnen participeren in de Zaanse samenleving en zelfs het risico lopen in de financiële problemen terecht te komen. Financiële ondersteuning vanuit ons gemeentelijk minimabeleid is voor deze inwoners niet voldoende om hun problemen adequaat en structureel op te lossen. Verhoging van het minimumloon maakt dit volgens ons wel mogelijk,’ zo laat de Zaanse politiek de landelijke overheid weten.

Groeiende groep

‘Vanuit de praktijk horen wij van onze medewerkers en professionals dat steeds meer inwoners niet of met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Zij verdienen net genoeg geld voor de huur, zorgverzekering en boodschappen, maar niet voldoende om onverwachte kosten als een kapotte wasmachine of het schoolreisje van de kinderen op te kunnen vangen. En in een crisis zoals nu is deze groep dan ook de eerste die de financiële gevolgen voelt.’ Als de noodzakelijke uitgaven hoger zijn dan de inkomsten, blijven inwoners in financiële problemen terechtkomen, zo voorziet het college. En dan strandt de aanpak om schulden zoveel mogelijk te voorkomen: ‘In feite is dit dus dweilen met de kraan open.’

Nibud-analyse

Koolmees heeft zich eerder niet onder de indruk getoond van gelijkluidende oproepen van gemeenten en de vakvereniging FNV. Hij liet vorige maand de Tweede Kamer weten het Nibud-rapport Analyse vijf jaar armoedebeleid in tachtig gemeenten dat stelt dat er iets moet worden gedaan aan ‘de gaten in ons noodvangnet’ serieus te nemen, maar kwam met een overzicht van maatregelen die tijdens deze kabinetsperiode al genomen zijn en die volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting dus onvoldoende zijn. Dat wordt ook in Zaanstad gemerkt: ‘Wij in onze gemeente nog te veel mensen die hard werken, maar niet voldoende geld hebben om in hun noodzakelijke kosten te voorzien.’

‘Het is belangrijk dat alle inwoners van Zaanstad en van andere gemeenten kunnen participeren aan onze samenleving en dat ook de kinderen van ouders met een laag inkomen mee kunnen doen. Dat deze inwoners niet dagelijks de stress ervaren door financiële problemen en dat kinderen geen stress bij hun ouders voelen en daardoor op school minder presteren. Daarom willen wij, mede namens de gemeenteraad van Zaanstad, er bij u op aandringen het minimumloon te verhogen naar veertien euro per uur,’ aldus de brief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen