Vragen PVV over keuze voor Purmerend als priklocatie

Foto: Wikimedia / U.S. Secretary of Defense

De PVV vraagt zich af waarom al het zorgpersoneel uit de regio voor de corona-inentingen naar Purmerend moet, terwijl de maatregelen om de verspreiging van het virus een halt toe te roepen juist gebaseerd zijn op het beperken van het aantal vervoersbewegingen. De Zaankanters die de twee prikken gaan halen die bij het vaccin van BioNTech / Pfizer horen moeten daarvoor nu 80 tot 100 kilometer reizen.

De GGD’s in den lande hebben ervoor gekozen om voor de eerste vaccinatieronde voor medewerkers van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de WMO-ondersteuning in elk van de 25 veiliggeidsregio’s één centrale priklocatie aan te wijzen en PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen vraagt het college nadere uitleg over de achtergronden van die keuze. In onze regio is Sportcomplex De Beuk in Purmerend aangewezen, maar Van Haasen had Topsportcentrum De Koog, ‘op loopafstand van het station Zaandijk – Zaanse Schans en goed bereikbaar via de A8 en de N515 en met voldoende parkeergelegenheid’ een betere optie geleken.

Vaccinatiebereidheid

Bij het testen op corona is gebleken dat zelfs één locatie voor Zaanstad niet voldoende is, schrijft hij in vragen aan het college en hij wil daarom weten of er nagedacht of gesproken is over een tweede, derde of misschien wel vierde vaccinatielocatie in Zaanstreek – Waterland. Ook al gezien de volgens hem gerede vrees dat de reisafstand van invloed kan zijn op de vaccinatiebereidheid. En waarom start de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland pas op 18 januari met inenten?

Kosten

Wat Van Haasen ook niet zint is dat de financiering van GGD Zaanstreek – Waterland wordt berekend op grond van het inwonertal van de gemeenten, waardoor Zaanstad bijna de helft van alle kosten – en twee keer zoveel als Purmerend – betaalt. Waarom komt Zaanstad er dan iedere keer zo bekaaid vanaf? ‘Eerst bij bepalen van de testlocatie en nu bij de vaccinatielocatie,’ klaagt hij. De eerste Zaanse teststraat aan de Ronde Tocht in Zaandam ging pas op 6 juli open; tot dat moment moesten Zaankanters voor een test ook al uitwijken naar Purmerend. Sinds 7 december is er ook een teststraat in Zaanstad Noord, in West-Knollendam.

Van Haasen vraagt verder hoeveel mensen de GGD in De Beuk denkt te kunnen vaccineren in de eerste weken van het programma en of het bemannen van de vaccinatielocatie ten koste zal gaan van het aantal GGD-medewerkers op de testlocaties. Is dat laatste het geval, dan wil hij uitgelegd zien hoe wordt voorkomen dat er een scheef beeld ontstaat in de besmettingsgraad. Minder testen levert immers minder gedetecteerde besmettingen op.

 

Reacties