Zaanse rotondes steken schraal af bij kanshebbers voor ‘de mooiste’

Op de rondweg van  Westerkoog leek het wel wat te gaan worden. Die straten worden heringericht.
Op de rondweg van Westerkoog leek het wel wat te gaan worden. Die straten worden heringericht.
Foto: Google Street View

De vakbladen De Hovenier en Stad+Groen gaan ieder jaar op zoek naar de allermooiste rotonde van Nederland. Ook dit jaar stroomde de inbox daar vol met mooie nominaties waar weggebruikers van genieten, maar we kunnen ons niet voorstellen dat er foto’s uit Zaanstad tussen zaten. In de kerstvakantie buigt de vakjury zich buigen over de genomineerden. De prijs wordt begin 2021 uitgereikt.

Door het land adopteren niet alleen hoveniersbedrijven rotondes: in het dorp Belfeld in de Limurgse gemeente Venlo richtten buurtbewoners een werkgroep op voor het onderhoud ervan. Een rotonde in het Brabantse Drunen – in de vorige standplaats van Jan Hamming Heusden –  is onlangs is kortgeleden door het adoptiebedrijf opnieuw gepimpt met duizenden hortensia’s, hoge Cornus-struiken en meerstammige krentenbomen, in combinatie met vele soorten vaste planten zoals Verbena, Persicaria, Sedum, Nepeta, Rudbeckia, Pennisetum, Liriope, Teucrium, Stipa, Aster en Geranium.

De Provincialeweg in Wormerveer.
Er valt ook weinig te genieten in Saendelft.

 

 

Ook in het Brabantse Sint Willebrord siert nu een fraaie rotonde het dorp op nadat inwoners van de hele gemeente Rucphen werd gevraagd: waar staat Sint Willebrord voor, wat typeert haar inwoners en waar zijn zij trots op? Het hoveniersbedrijf dat de enquête uitzette kreeg meer dan 400 reacties en zelfs kunstenaars uit de rest van Nederland wilden hun ideeën of ontwerpen delen. De gekozen beplanting sluit aan bij het ontstaan van het kerkdorp, zijn oorsprong en ambachten: zoals heide, gagel en berk. De overige gekozen soorten zijn een voedselbron voor insecten en vlinders en er is veel rekening gehouden met de biodiversiteit.

Niet alleen in het zuiden zijn overigens fraai aangeklede rotondes te vinden. In Haarlem zijn er vijf toekomstbestendig ingericht met als uitgangspunt biodiversiteit en verstandig omgaan met hemelwater. stonden bij deze rotonde voorop. Regen wordt op een natuurlijke manier afgevoerd en de bermen kregen een rijk bloemenmengsel, zodat ze de hele zomer een aantrekkelijk beeld bieden en met meer dan 20 soorten vaste planten.

Het Prins Bernhardplein in Zaandam.

 

 

 

Wilt u een rotonde in de buurt nomineren voor de titel Rotonde van het Jaar? Ook in 2021 houden De Hovenier en Stad+Groen weer een verkiezing. Stuur uw gegevens over de rotonde met de naam van het groenbedrijf dat hem onderhoudt onder vermelding van De mooiste rotonde naar [email protected]. Wie weet wordt die begin 2022 beloond met de eretitel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen