Kerst neemt stormachtig afscheid dit jaar: code geel

Foto: Picryl CC0 / Arthur Rothstein

Het KNMI waarschuwt dat we vanavond laat, de komende nacht en ook nog morgenochtend zware windstoten kunnen verwachten. Er is een code geel afgekondigd voor Noord-Holland en de Wadden, maar ook rond het IJsselmeer en in Friesland en Zeeland kan het behoorlijk gaan spoken.

Vanmiddag al neemt de wind overal flink toe en in de avond komen in de westelijke kustprovincies zware windstoten voor uit zuid-zuidwestelijke richting van 80 tot aan de kust tot 110 kilometer per uur. In de nacht naar zondag gaat het ook verder landinwaarts fkink tekeer. Morgenmiddag neemt de wind van het westen uit af, maar blijft het wel nat.
Twitter
Intussen heeft het weer weer een record gebroken: het is al bijna bijna 700 dagen geleden dat er in de Nederlandse ‘weerhoofdstad’ De Bilt een aaneengesloten sneeuwdek lag: dat was op 2 februari vorig jaar en die dag ligt inmiddels 694 dagen achter ons. Sinds 1956, toen werd begonnen met het bijhouden van sneeuw in ons land, is dat de langste periode zonder een witte wereld, meldt Weerplaza.

Steeds minder sneeuw

Het vorige record van 692 sneeuwdekloze dagen in De Bilt was tussen 18 maart 1989 en 7 februari 1991. Toen de sneeuwmetingen halverwege vorige eeuw begonnen was gemiddeld op bijna 60 dagen per winterseizoen ergens in ons land een sneeuwdek te bewonderen. Eind vorige eeuw waren dit er nog maar 40 en de huidige norm ligt op 37 dagen. Er valt dus veel minder vaak sneeuw, en dan ook nog eens minder. De dikte van het gemiddelde sneeuwdek is met een factor drie afgenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen