Burgemeester weigert excuses te maken voor inhoud kerstpakket

Foto: Raad gemeente Zaanstad

Het kerstpakket van de gemeente Zaanstad was ‘beledigend’ en het is ‘belangrijk om er stennis over te schoppen,’ zei steunfractielid Rick Schellingerhout van de Partij voor de Dieren gisteren tijdens het digitale vragenuur van de raad. Het was geen veganistisch pakket en daar sprak hij burgemeester Jan Hamming op aan. Sterker: hij eiste excuses.

Hamming op zijn beurt was ‘absoluut niet van plan excusus aan te bieden’. Als je het iedereen naar de zin wilt maken blijf je zitten met een lege doos, zei hij. En er was al met alle mogelijke overtuigingen rekening gehouden: het was een ‘inclusief en duurzaam pakket’. ‘We hebben niets of niemand uitgesloten en voor iedereen zit er wel iets naar wens in. Naast alcohol zat er ook appelsap in en 38 procent van de inhoud van het pakket was veganistisch, tegen anderhalf procent van de bevolking. Je kunt altijd iets aantreffen dat je niet welgevallig is,’ betoogde hij.

Treurig

De burgemeester probeerde nog met een wat vermoeid grapje de spanning uit de uitwisseling van ideeën te halen – ‘spreken van een eindejaarspakket is qua inclusiviteit een betere term’ – maar daar was de verontwaardiging bij Schellingerhout te groot voor. Die ‘viel van zijn stoel’ van zoveel onbegrip: ham geven aan een moslim! ‘Uitermate treurig,’ aldus Schellingerhout, die spoorslags uit beeld vertrok toen Hamming niet van mening wilde veranderen. Overigens blijkt ook een letter van melkchocolade met sinterklaas al onderwerp van opwinding te zijn geweest, maar die haalde het vragenuur niet. Raadsleden krijgen in normale jaren geen kerstpakket, maar ditmaal wel uit waardering voor hun inzet en flexibiliteit in een hele moeilijke tijd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen