PvdD in mineur: veganisten grijpen mis met gemeentelijk kerstpakket

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

In Zaanstad zijn de gemeentelijke kerstpakketen kennelijk al uitgedeeld en waarmee de ambtenaren en andere ontvangers precies verblijd zijn weten we niet, maar wel één ding: in de doos zaten uitsluitend etenswaren waarin dierlijke producten zijn verwerkt. De Partij voor de Dieren is teleurgesteld.

‘Onlangs is er gesproken in het presidium (de vergadering van fractievoorzitters, red.) over het rekening houden met elkaar en welke verbeterstappen de gemeente daarin kan maken. Dit betrof onder meer het rekening houden met voedselwensen van veganisten, die uitsluitend plantaardige producten eten omdat dit onder meer helpt tegen pandemieën zoals corona, klimaatverandering, dierenleed,  wereldhonger en milieuproblemen zoals stikstofdepositie,’ schrijft steunfractielid Rick Schellingerhout in vragen die hij motgen tijdens het digitale vragenuurtje aan het college gaat stellen. Maar niet alleen veganisten hebben speciale wensen op het gebied van voeding, dat geldt ook voor de aanhangers van sommige geloven.

Per ongeluk?

Het college beloofde naar aanleiding van het gesprek in het presidium verbetering en zou met de kerstpakketten rekening houden met diverse wensen die er binnen de raad – en daarbuiten – leven, volgens Schellingerhout. Maar daar is niets van terechtgekomen. Hij wil nu te weten komen wat het college verstaat onder ‘rekening houden met’: waren dit loze woorden of is er per ongeluk iets fout gegaan? Hij wil ook weten of er berouw wordt gevoeld omdat ‘achter de verstrekte producten ernstig dierenleed schuilgaat en er onnodig veel natuurlijke bronnen zijn gebruikt om ze te maken, waardoor meer oerwoud gekapt moet worden én er meer honger is op aarde’.

Het ‘harde toeslaan van corona’ laat volgens de PvdD zien dat er gewerkt moet worden aan een drastische hervorming van de veehouderij, om te voorkomen dat er binnenkort weer een complete lockdown nodig is vanwege de vogelgriep of een andere dierziekte. Dus: wil het college ‘plechtig beloven’ dat er verbetering komt in het rekening houden met elkaar als het gaat om ‘belangrijke zaken als de voedselwensen van veganisten’?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen