Coulance gevraagd voor eigenaresse illegale zorguitbouw

Foto: Pixabay / Annca Pictures

Opnieuw is de illegale zorgaanbouw aan de woning van Heidy van Duren Watak in Koog aan de Zaan de inzet van een politiek debat. De POV, Denk, Democratisch Zaanstad en de PVV pleiten morgenavond voor een hernieuwde gedoogvergunning.

De uitbreiding die er kwam voor de verzorging van de inmiddels overleden echtgenoot van de bewoonster is elf vierkante meter te groot om om aanmerking te komen voor een permanente vergunning. Enkele buren klaagden over het bouwwerk bij de gemeente, die daarop handhavend optrad maar vervolgens na veel media-aandacht met de hand over het hart streek en een tijdelijke vergunning verleende. Die was echter gekoppeld aan de verzorging van Max van Duren Watak. Nu hij er niet meer is, is de vergunning autimatisch vervallen.

Fout van aannemer

De nare situatie ontstond door een fout van de aannemer die de aanbouw neerzette. Hij vroeg geen vergunning aan en bouwde een te grote slaapkamer en badkamer in verhouding tot de afmeting van het perceel. De aanbouw tot de maximaal toegestane oppervlakte terugbrengen is geen optie gezien de indeling. Inmiddels is mevrouw Van Duren Watak echter zelf afhankelijk geworden van de ruimte op de begane grond, omdat ze wegens haar gevorderde leeftijd niet langer kan traplopen. Daarom willen de vier fracties dat de gemeente nogmaals coulance betracht.

Zelfredzaamheid

Er wordt de afgelopen jaren (ook) in Zaanstad erg wordt ingezet op zelfredzaamheid en op het zelfstandig blijven wonen van oudere inwoners. Maar wanneer de aanbouw wordt gesloopt, moet de bewoonster gedwongen verhuizen. In een motie pleit het kwartet ervoor om de vergunning ditmaal te koppelen aan de zorgbehoefte van de vrouw des huizes. Dat betekent dat deze vervalt op het moment dat zij im welke reden dan ook het huis verlaat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen