Corporaties en huurders tekenen nieuwe afspraken

Foto: Pixabay / CC0 Publiek Domein

De zes in Zaanstad actieve corporaties Parteon, ZVH, Rochdale, WormerWonen, Woonzorg Nederland en Eigen Haard en het Huurdersoverleg Zaanstreek (HoZ) hebben – digitaal – de vernieuwde afspraken voor de komende vier jaar vastgelegd. Ze bieden uitgangspunten voor de samenwerking van alle betrokkenen bij renovatie en bij nieuwbouw.

Met meer maatwerk en verbetering van de positie van huurders door meer inzicht en heldere afspraken over samenwerking, participatie en communicatie, aldus het persbericht over de ondertekening. In het afgelopen jaar is door de zeven partijen samen terug- en vooruitgekeken om te bepalen hoe een nieuwe vierjarige periode van samenwerking het beste kon worden ingekleurd. De verschillende rollen en stappen in het proces zijn geƫvalueerd en geactualiseerd. De komende jaren worden in de Zaanstreek veel corporatiewoningen vernieuwd en verbeterd door renovatie en soms door sloop en nieuwbouw. In beide gevallen zorgt dit voor een intensief traject, voor alle betrokkenen en voor huurders.

Aanvulling op wet- en regelgeving

De samenwerking tussen alle partijen en hun rechten en plichten zijn geregeld in het Huurrecht en de Overlegwet. De gemaakte kaderafspraken zijn daar een aanvulling op. Centraal in de afspraken staat onder andere een betere positie van huurders, snelheid in het proces en duidelijkheid over rechten en plichten in verschillende fasen van een project. ‘Ook vraagt de huidige tijd om meer maatwerk en meer oog voor de omgeving. Geen situatie is vergelijkbaar. Een kader met uitgangspunten en heldere afspraken biedt huurders en corporaties houvast en een leidraad voor het gezamenlijk gesprek,’ aldus het persbericht.

Voortvarend doorpakken

‘Zonder de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers en huurdersorganisaties in de Zaanstreek was het niet mogelijk geweest om tot dit vernieuwde kader te komen,’ is ook te lezen. Voorzitter Onno Elema van het HoZ is blij dat ook tijdens de coronacrisis het overleg met alle betrokkenen online door kon gaan, ‘met deze kaderafspraken als mooi resultaat’. ‘Hiermee hopen we processen rond renovatie en nieuwbouw te versnellen en de positie van huurders te verstevigen.’ Zowel de corporaties als de huurders spreken in een tijd van woningnood het vertrouwen uit dat nu een basis is gelegd om in de komende jaren samen het proces van renovatie en nieuwbouw voortvarend op te pakken’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen