Nog geen volledige bezetting stembureaus gerealiseerd

Foto: Wikimedia / Donald Trung

Zaanstad zit niet bij de 50 van de 352 Nederlandse gemeenten die inmiddels aan het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben laten weten voldoende stembureauleden en tellers te hebben voor de Kamerverkiezingen in maart. Daarvoor zijn extra medewerkers nodig vanwege de coronamaatregelen.​ Hier gaat het om tussen de 750 en 900 mensen, zei burgemeester Jan Hamming vorige maand.

Hij toonde zich toen nog optimistisch over het bijeenbrengen van voldoende menskracht: alle ruim 1800 vroegere stembureauleden en tellers in de digitale kaartenbak zouden nog voor de kerst een verzoek krijgen om zich opnieuw aan te melden. Daar lijkt dus vooralsnog onvoldoende respons op te zijn gekomen. Er zijn wel genoeg locaties beschikbaar om stembureaus in te richten, vertelde Hamming de gemeenteraad ook. Vooralsnog voldoende locaties beschikbaar. Wormerland en Oostzaan hebben de bezetting overigens ook nog niet rond, volgens de door het ministerie gepubliceerce lijst.

Meer dagen, meer mensen

Ruim een maand geleden begon een campagne om extra stembureauleden te werven voor de verkiezingen op woensdag 17 maart. Een beperkt aantal stembureaus is ook al maandag en dinsdag open en het aantal leden van stembureaus wordt uitgebreid van minimaal drie naar minimaal vier. In de stembureaus is een extra persoon aanwezig om te voorkomen dat het te druk wordt. Ook vraagt deze medewerker kiezers om hun handen te reinigen en om afstand te houden. Er zijn landelijk ditmaal ruim 70.000 stembureauleden en tellers nodig, tegen  40.000 tot 50.000 in een normaal verkiezingsjaar.

Het CDA maakte zich in de laatste vergadering van de raad voor het kerstreces zorgen over het vinden van voldoende geschikte locaties, nu scholen en verzorgingshuizen geen opties zijn vanwege de corona-uitbraak. Ook stelde die partij voor om actief personeel voor de bezetting te gaan werven onder studenten in Zaanstad, maar volgens de burgemeester bestond daar geen noodzaak toe. Het aangepaste stembureau voor blinden en slechtzienden wordt ditmaal ingericht in het gemeentehuis.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen