‘Maak stadhuis stemlokaal voor mensen met visuele beperking’

Foto: Google Street View

Het Oogheelkundig Medisch Centrum is volgens de POV slecht bereikbaar voor mensen met een visuele beperking. De partij komt daarom met een motie om bij de komende Kamerverkiezingen het stadhuis in te richten als stemlokaal voor mensen die gebruik willen maken van de vorig jaar geïntroduceerde mogelijkheid om te stemmen met audio-ondersteuning.

Dat laatste werd ook mogelijk dankzij de Partij voor Ouderen en Veiligheid en maakt dat blinden en slechtzienden niet afhankelijk zijn van hulp in het stemhokje. Als lokatie voor het stembureau waar dit mogelijk was werd gekozen voor het OMC aan de Gerhardstraat in Zaandam, maar de bereikbaarheid van deze in oogaandoeningen gespecialiseerde kliniek laat volgens fractievoorzitter Harrie van der Laan te wensen over voor de doelgroep: ‘De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is ingewikkeld gebleken, evenals de bewegwijzering naar het OMC toe. Hierdoor is het moeilijk voor inwoners met een visuele beperking deze lokatie zelfstandig te bereiken.’ Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten werd vorig jaar maart daarom een pendeldienst in het leven geroepen.

Ideale locatie

Om de noodzaak daartoe bij de volgende verkiezingen in maart volgend jaar weg te nemen stelt de POV als alternatief voor het OMC nu het stadhuis in Zaandam voor. Dat is vanaf het trein- en busstation goed bereikbaar en eerder dit jaar is een geleidelijn aangebracht tot aan de hoofdingang. Het trein-en busstation is bovendien vanuit de hele gemeente beter bereikbaar dan het OMC. Het stadhuis is daarmee volgens de POV ‘de meest ideale lokatie als stemlokaal voor inwoners met een visuele beperking’.

 

Reacties