Tegel waarschuwt: laat geleidestrook voor blinden vrij

Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft een opvallende, blauwe tegel geplaatst in het centrum van Zaandam om mensen te attenderen op de geleidelijnen voor blinden en slechtzienden. Die moeten vrij worden gehouden van obstakels.

Zaanstad heeft een Actieplan Toegankelijkheid om het gebruik van de openbare ruimte gemakkelijker te maken voor mensen met een beperking. Belangrijk daarbij is dat ge gemeente zelf bij het maken van plannen altijd en automatisch rekening houdt met deze groep inwoners – en dat de Zaankanters eveneens rekening met hen houden. Bijvoorbeeld door geen fietsen of reclameborden op geleidestroken te zetten. Inmiddels is bij de sector Openbare Ruimte een (tijdelijke) coördinator Toegankelijkheid aangesteld en wordt via Stadshart Zaandam onderzocht of er ondernemers zijn die bereid zijn hun winkel te toetsen op toegankelijkheid.

Na een aantal liftstoringen in het centrumgebied zijn inmiddels verwijzingsbordjes in de liften opgehangen. Deze geven aan de oostkant van het station de route aan naar de dichtstbijzijnde lift. De lift aan de westkant is niet van de gemeente, maar van ProRail.

 

 

 

 

OV-coaches van de Vervoerregio Amsterdam geven trainingen aan mensen met een beperking zodat zij zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen en het voornemen is om deze trainingen ook in Zaanstad te gaan aanbieden. Met subsidie van de Vervoerregio zijn de afgelopen jaren veel bushaltes verhoogd, waarmee 90 procent van de haltes in Zaanstad nu toegankelijk is, aldus het college. Dit wil zeggen dat de bussen zonder oprijplaat toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn, of afhankelijk zijn van een rollator of met een buggy/kinderwagen de bus willen nemen. Voor rolstoelrijders geldt dat er een oprijplaat beschikbaar is als deze noodzakelijk is. Bij de eisen voor de aanbesteding van de nieuwe OV-concessie Zaanstreek – Waterland wordt ingezet op bewustwording van het personeel en het verder toegankelijk maken van bushaltes.

Busstation

Ook zijn verschillende maatregelen om het busstation in Zaandam toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking in kaart gebracht. Nog dit jaar worden maatregelen uitgevoerd bij de audiozuil en om de herkenbaarheid van het busstation te vergroten. Er komt nog een rondleiding voor raadsleden aan om de veranderingen met eigen ogen te bekijken. In het stadhuis is het merendeel van de binnendeuren geautomatiseerd en zijn alle verdiepingen nu geschikt voor rolstoelgebruik.

Daarnaast heeft de gemeente een ‘in zeer goede staat verkerend openbaar toilet’ dat geschikt is voor rolstoelgebruikers kunnen overgemen van de gemeente Heemskerk dat wordt geplaatst op het Hempontplein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen