Bezwaren tegen bouwplan De Hennewerf West-Knollendam

Still uit de video van Westhaven West-Knollendam.
Still uit de video van Westhaven West-Knollendam.
Foto: YouTube

Een inwoonster van West-Knollendam is het niet eens met de bouw van woningen op het terrein van jachthaven De Hennewerf in het dorp en wil het land naast de Zaan behouden voor recreatie: ‘Een pleisterplaats voor de pleziervaart ontbreekt ten noorden van de Zaanweg in Wormerveer.’

Het gaat in West-Knollendam om de bouw van negen huizen, vijf waterwoningen en twee recreatiewoningen. Vooral de woningen op de Zaan zullen de omgeving geen goed doen, verwacht zij. Ze worden vanaf de waterlijn 4,90 meter hoog en zullen het vrije uitzicht over het water vanaf de veel gebruikte wandelroute over de Noorddijk blokkeren. Het terein van De Hennewerf is nu afgesloten en zal in de toekomst een openbaar gebied worden, maar niet een plek waar inwoners en bezoekers volgens de bezwaarmaakster veel aan zullen hebben. Terwijl dat deel van Wormerveer volgens het ZaanIJ-programma toch voornamelijk een recreatieve bestemming zou moeten krijgen. Maar er zijn op het terrein zeven recreatiewoningen gesloopt en er komen er maar twee voor terug.

Rijke geschiedenis

De schrijfster van de zienswijze noemt De Hennewerf ook ‘een prima halteplek voor een waterbus’: de dichtstbijzijnde bushalte nu op dreĆ«nhalve kilometer afstand. De woningbouw is darnaast een lange neus naar acht eeuwen bewoning van het dorp en haar geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met het op de andere oever gelegen Oost-Knollendam in Wormerland. De rijke cultuurhistorische geschiedenis wordt verder op de achtergrond gedrongen, na de aanslagen die de aanleg van de N246 en de komst van bedrijven naar de naastgelegen Karnemelksepolder en het Noorderveld al eerder pleegden op de identiteit van het dorp.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen