Veertien woningen, haven en twee recreatiewoningen aan de Zaan

Foto: Google Earth

Jachthaven De Hennewerf in West-Knollendam moet worden herontwikkeld tot een woongebied met veertien huizen, een haven en twee recreatiewoningen en de gemeente is de procedure begonnen om daarvoor het bestemmingsplan te wijzigen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft al groen licht gegeven.

Het plan is om alle bestaande bebouwing weg te halen. Vijf van de huizen komen als drijvende eenheden op het water en verder komen er kade- en pleinwoningen die grotendeels aaneen worden gebouwd, met één vrijstaand huis. Ten behoeve van de jachthaven komen er twee loodsen en het gebied krijgt verder een openbaar karakter, waarvan ook de overige inwoners van West-Knollendam gebruik kunnen maken. Centraal in het gebied wordt een pleintje gerealiseerd met een groene inrichting.

Daarnaast worden ten behoeve van de jachthaven de bestaande steigers vervangen door een nieuwe. De ene loods krijgt twee bouwlagen met kantoorruimte en wc’s en douches voor passanten en op de verdieping kantoorruimte voor de beheerder. De andere loods heeft één bouwlaag en wordt gebruikt voor de kleinschalige opslag voor boten. Er worden geen reparaties of werkzaamheden meer verricht.

 

 

De twee loodsen worden op circa dezelfde plek gesitueerd als de bestaande panden. De entree tot het gebied loopt hier tussendoor en komt uit op het open plein. De woningen worden rondom het plein gebouwd aan het water, met één woning in tweede linie. De waterwoningen bestaan uit twee lagen, waarvan de slaaplaag half verdiept in een bak ligt.

Behoud karakter voorop

De Noordzaan tussen Wormerveer en West-Knollendam heeft ‘een heel ander karakter dan de rest van de rivier,’ schrijft de gemeente. ‘Hier vindt de overgang plaats naar het echte open polderlandschap van Noord-Holland. De sfeer wordt naar het noorden steeds landelijker, recreatie krijgt de overhand over industrie. Bij West-Knollendam staat het behoud van dit karakter voorop. De Hennewerf kenmerkt zich door haar buitendijkse ligging. De hoogteverschillen voor, op en achter de dijk zijn niet enorm. Het oude West-Knollendam kenmerkt zich door compacte bebouwing langs een smal dijkje. De laatste decennia is dit lint aangevuld met enkele woningbouwclusters. De bebouwing maakt de beleving van de Zaan niet eenvoudig. Momenteel is de werf met name in gebruik als werf en biedt een aantal aanleg plekken voor bootjes.’

Welstand akkoord

Met de ontwikkeling worden er diverse woningtypen aan West-Knollendam toegevoegd. De nabijheid van het water zal in de gehele opzet te voelen zijn. Centraal in het plan ligt een open plek waar kinderen kunnen spelen en bezoekers langs het water kunnen zitten. De Adviescommissie Welstand en Monumenten heeft afgelopen januari al een positief advies gegeven over het project. De kleinschaligheid en het landschappelijke dorpse karakter blijven behouden en het historisch lint blijft als zelfstandig meanderend element in het landschap herkenbaar.

Weerstand verwacht

Het bouwplan voorziet in zijn eigen parkeerbehoefte. Voor de ontwikkeling zijn 29 autoparkeerplaatsen vereist. Op het terrein worden in de noord-westhoek 21 parkeerplaatsen gerealiseerd en daarnaast komen er in de directe nabijheid van het plangebied 34 parkeerplaatsen op het Amfibieplein. Deze plekken zijn allemaal ook voor bezoekers toegankelijk. Voor het fietsparkeren beschikken de woningen over eigen bergingen of een erf. Na overleg met omwonenden is één waterwoning van de noordkant naar de zuidkant verplaatst, zodat de bewoners aan de noordkant vanuit hun achtertuinen een betere doorkijk hebben over het water en de haven. De initiatiefnemer is hiermee aan de wensen van deze bewoners tegemoet gekomen, maar heeft aangegeven te verwachten dat deze ook na de aanpassing niet achter de ontwikkeling staan, omdat ze überhaupt geen woningen op deze locatie willen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen