Scholen kunnen volgend jaar rookcontroles verwachten

Foto: Pixabay / Raphael

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit starten na 1 januari met controles op de naleving van het rookverbod op schoolterreinen. Inspecteurs kijken of die rookvrij zijn en of scholen het instellen, aanduiden en handhaven van het verbod op een goede manier hebben geregeld. Overtredingen kunnen geld gaan kosten.

Het rookverbod geldt voor alle schoolterreinen van onderwijsinstellingen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs en ook voor bekostigde instellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en in het wetenschappelijk onderwijs. Inspecteurs van de NVWA kijken bij de inspecties of scholen voldoende duidelijk hebben gemaakt dat er op het terrein niet gerookt mag worden, bijvoorbeeld met behulp van borden of tegels. Ook wordt gekeken of er voor wordt gezorgd dat het gebied om de school rookvrij blijft, bijvoorbeeld door op te treden als er toch wordt gerookt. Hierbij bekijken de inspecteurs niet alleen of er op het moment van inspectie niet wordt gerookt, maar hoe de handhaving van het rookverbod geregeld is.

Boetes beginnen bij 600 euro

De NVWA heeft gisteren het nieuwe Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren gepubliceerd. Daarin staat onder meer hoe de waakhond optreedt tegen overtredingen van het rookverbod op schoolpleinen. Als een inspecteur constateert dat het verbod niet of onvoldoende is ingesteld, aangeduid of gehandhaafd legt de NVWA eerst een schriftelijke waarschuwing op. Als bij herinspectie blijkt dat de overtreding npg niet is opgeheven krijgt de beheerder van de onderwijsinstelling een bestuurlijke boete. De hoogte daarvan is 600 euro en kan bij recidive oplopen tot 4500 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen