Vaker in laagste regionen dan in de hoogste qua ‘brede welvaart’

Foto: Pixabay / iXimus

Steden staan vaker dan plattelandsgemeenten onderaan in de gemeentelijke ranglijst van de brede welvaart. Weliswaar is de materiële welvaart in steden groter, het is er vaak minder veilig en schoon en inwoners zijn minder vaak gezond dan in plattelandsgemeenten. Dit blijkt uit de eerste regionale Monitor Brede Welvaart 2020 van het CBS. Zaanstad scoort niet goed.

Het CBS heeft voor het eerst de brede welvaart gemeten op regionaal niveau, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de monitor worden ruim 40 indicatoren gebruikt om de brede welvaart ‘hier en nu’ en ‘later’ in kaart te brengen. Samen geven deze indicatoren – waaronder welzijn, gezondheid, werk en vrije tijd, wonen, veiligheid, milieu, economisch kapiaal en sociale cohesie – een breder beeld van de staat en ontwikkeling van een samenleving. Brede welvaart ‘hier en nu’ gaat over de kwaliteit van leven en van de omgeving waarin mensen leven.

Bron: CBS
Zaanstad staat met vijftien indicatoren in het onderste kwart van de ranglijst en met slechts zes in de bovenste regionen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek keek ook naar de toekomst. Onder het kopje ‘Later’ worden de sociale, economische, menselijke en natuurlijke hulpbronnen in beeld gebracht die volgende generaties nodig hebben om eenzelfde niveau van brede welvaart te kunnen bereiken als de huidige generatie. Wat dat betreft heeft Zaanstad acht indicatoren in het onderste kwart en slechts één in het bovenste.

Bron: CBS

Inwoners van Zaanstad staan hier en nu onder meer in het rood wat betreft hun tevredenheid met het leven, de hoogte van het inkomen, de levensverwachting, hun gezondheid, werkloosheid, tevredenheid met de woonomgeving, het oppakken van vrijwilligerswerk, het aantal geregistreerde misdrijven, de aanwezigheid van natuur en de kwaliteit van het zwemwater in de buitenlucht. Groene indicatoren zijn tevredenheid met de reistijd van en naar het werk, het gevoel veilig te zijn in de eigen buurt en de afstand tot openbaar groen.

Lagere schulden

Het ene er bovenuit stekende positieve element dat is voorzien voor volgende generaties is de hoogte van de gemiddelde schuld van huishoudens: die gaat naar beneden. Maar daar staat tegenover dat het niet goed gaat wat betreft het mediaan vermogen van de huishoudens in Zaanstad, het aandeel particuliere zonne-energie, de uitstoot van fijnstof, het aandeel bebouwd terrein, de ervaten gezondheid en de levensverwachting van zowel mannelijke als vrouwelijke inwoners.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen