‘De stille kracht’ via livestream te zien in 1500 verzorgingshuizen

Foto: Jan Versweyveld

De theatervoorstelling De stille kracht, met onder anderen Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrollen komt beschikbaar voor 1500 zorginstellingen voor ouderen in Nederland. De bewerking van het boek van Louis Couperus was in 1974 een grote hit als televisieserie, werd daarna regelmatig als toneelstuk opgevoerd en is nog steeds ongekend populair bij een groot publiek.

Om ouderen een hart onder de riem te steken in deze voor velen eenzame tijd brengen het KPN Mooiste Contact Fonds, het Internationaal Theater Amsterdam en de Stichting Gouden Dagen het theater naar de ouderen toe. De theaterversie van De stille kracht is geregisseerd door Ivo van Hove. De voorstelling is morgen voor het eerst sinds 2018 weer te zien vanuit het Internationaal Theater Amsterdam via een livestream. Het KPN Mooiste Contact Fonds maakt het speciaal voor Stichting Gouden Dagen mogelijk dat een registratie beschikbaar komt voor de verzorgingshuizen.

Zelf het moment kiezen

Die kunnen zich via Stichting Gouden Dagen aanmelden om de voorstelling in december op een moment naar keuze te bekijken. ‘Sociaal contact is niet voor iedereen vanzelfsprekend en sinds corona voelen nog veel meer ouderen zich eenzaam. Er is behoefte aan contact, warmte, gezelligheid en verbinding. Samen willen we deze groep ouderen het gevoel van een heerlijk middagje of avondje uit geven. Waar het fysiek lastig is of nu zelfs onmogelijk om naar het theater te gaan, brengen we het theater naar de mensen toe. Zo kunnen zij binnen de muren van hun eigen verzorgingshuis een voor hun generatie bekend verhaal bekijken en zo toch het theatergevoel ervaren,’ aldus directeur Mark Versteegen van het KPN Mooiste Contact Fonds.

Nog steeds relevant

Directeur Wouter van Ransbeek van het Internationaal Theater Amsterdam is ook content: ‘Normaal is theater altijd iets van een vaste tijd en een vaste plek. Ik ben blij dat we met deze unieke samenwerking de klassieker van Couperus naar plekken kunnen brengen waar wij normaal niet komen.’  Volgens regisseur Van Hove is Couperus nog steeds relevant voor deze tijd: ‘Couperus is de meest mondiale schrijver uit onze literatuur. Hij behandelt thema’s die de Nederlandse grens ver overstijgen, de hele wereld aangaan. Op een volkomen bevrijde, niet moraliserende manier schrijft hij over zoekende en rusteloze mensen op het breukvlak van twee eeuwen. Mensen die afscheid nemen van oude zekerheden en leren omgaan met een nieuwe wereld vol vraagtekens en zonder antwoorden.’

Oost botst met West

Het verhaal van De stille kracht speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw en draait om de culturele kloof tussen Oost en West, in dit geval Java en Nederland. De Nederlandse kolonialen worden zich ervan bewust dat ze weliswaar in naam overheersers van Java zijn, maar dat het eiland tevens zijn eigen natuurlijke orde handhaaft. Die orde wordt in stand gehouden door “de stille kracht” (de goena-goena) – een term die zowel naar de voor westerlingen ondoorgrondelijke aspecten van de oosterse cultuur verwijst als naar een vorm van tovenarij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen