Op plek 193 op ranglijst van toiletvriendelijkste gemeenten

Foto: Pixabay / Marcel Gnauk

Zaanstad heeft de top 200 gehaald op de ranglijst van de toiletvriendelijkste gemeenten van Nederland, gemaakt door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en voor het eerst met alle 355 gemeenten. We staan op plek 193, met 436 punten. Lijstaanvoerder is Druten met 755. Dat ook grotere gemeenten goed uit de bus kunnen komen bewijst Rotterdam, op plek drie met 740 punten.

De lijst is samengesteld in samenwerking met de stichting Hoge Nood en voor het eerst is een nieuwe berekening gebruikt waarin gemeenten extra punten krijgen voor openbare toiletunits, een goede spreiding van toiletten en rolstoeltoegankelijkheid. Volgens directeur  Bernique Tool van MLDS wordt juist in deze tijd met gesloten horeca duidelijk hoe groot en kwetsbaar het tekort aan toiletten echt is. ‘Wij vinden het onverteerbaar dat mensen in een isolement raken vanwege een gebrek aan toiletten. We roepen gemeenten daarom ook op om te blijven investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits.’ MDLS streeft naar een situatie waarbij om de 500 meter een toilet beschikbaar is.

Maar ruim 400 permanent open

Dit jaar is ook gekeken naar hoeveel inwoners in een gemeente een openbaar toilet moeten delen. Zo wordt duidelijk welke gemeenten wel voorzieningen bieden als de horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten, zoals op dit moment veel het geval is. Op de ranglijst staat buurgemeente Oostzaan op plek 27 met 656 punten en Wormerland nog onder Zaanstad op plek 199, met 431. Zeven gemeenten leverden geen cijfers aan en tien sluiten de rij met allemaal een score van 150. Van de 7000 toiletten die in de Hoge Nood-app staan, staan slechts een kleine 600 in de openbare ruimte. Daarvan zijn er zo’n 430 altijd open. Ter vergelijking: in het centrum van Parijs staan zo’n 750 openbare toiletten voor iets meer dan twee miljoen inwoners, per inwoner dus meer dan tien keer zoveel.

Zaanstad heeft wel aandacht voor de problematiek, maar blijft desondanks achter bij de gemeenten die echt werk maken. Een voorziening die binnenkort open gaat is die bij de Hempont. Daar wordt door gebruikers van de veerdienst op het Noordzeekanaal reikhalzend naar uitgekeken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen