Dertig maanden cel geëist voor overval op pizzakoerier

Foto: Pickpik / CC0

Er is vandaag 30 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 27-jarige man uit Krommenie en een 22-jarige Amsterdammer wegens het beroven van een pizzakoerier. De gewapende overval had op 30 oktober 2017 plaats in Zaandam.

In totaal waren er volgens het Openbaar Ministerie vier mannen bij deze overval betrokken. Van twee verdachten zijn de zaken aangehouden: zij zullen zich op een later moment voor de rechter moeten verantwoorden. De pizzakoerier stond om 01:00 uur met zijn auto in de Indigostraat in Zaandam om een bestelling af te leveren. De man die de bestelling deed belde met het slachtoffer toen hij in de buurt was: ‘Oh ik zie je. Je bent te ver gereden. Je moet naar achteren.’ Vlak daarna begon de overval.

Het slachtoffer zat nog in de auto toen een man een vuurwapen op hem richtte en zei: ‘Je Rolex afdoen’. De overvaller laadde het pistool door en richtte het op het hoofd van de maaltijdbezorger. Twee andere mannen kwamen aangerend en één van hen stapte in aan de bijrijderszijde. ‘Doe je kettingen af’, riep deze dader. De derde overvaller bleef achter de auto staan. ‘Het is opvallend dat de overvallers naar de sieraden vroegen, terwijl het slachtoffer deze onder zijn kleding droeg en deze dus niet zichtbaar waren,’ constateerde de officier van justitie ter zitting.

Verdachte bestelling

Uiteindelijk vluchtten de drie mannen weg en vroeg het slachtoffer om hulp bij een buurtbewoner. Met diens telefoon belde hij 112. De koerier hield een blauw oog en een opgezwollen wang aan de beroving over. De politie keek in haar onderzoek al snel naar de besteller van de pizza’s. Die was die nacht om 00:09 uur gedaan via Thuisbezorgd, met het e-mailadres van een bestaande klant. Het bleek van de vriendin van de Krommenieër te zijn. De man die met de bezorger sprak belde met een herkenbaar 06-nummer. Toen de politie daar onderzoek naar deed bleek dit nummer alleen te zijn gebruikt op de dag van de overval.

De politie achterhaalde vervolgens in wat voor telefoon de simkaart zat en wat de laatste vier cijfers van het i-meinummer waren van dat toestel. De man uit Krommenie was voor en na de overval in het bezit van deze telefoon. Kort voor de overval werd het nummer van de verdachte nog gebruikt in het toestel waar later de andere simkaart, die werd gebruikt om met de pizzabezorger te communiceren, inging. Er bleek gebeld te zijn nabij het plaats delict.

Telefoon in beslag genomen

Een kleine maand na de overval deed verdachte zijn telefoon weg. De politie wist het apparaat te traceren en nam het in beslag. Onderzoek naar de telefoon wees uit dat er was gezocht op de openingstijden van het bezorgrestaurant en ook bleek dat de telefoon kort voor de overval een sms van Thuisbezorgd binnenkreeg. De straat waar de bestelling naartoe gebracht moest worden was ook een paar keer door de gebruiker ingetoetst. De verdachte verklaarde desgevraagd dat hij de enige gebruiker van dit toestel was. Toen hij ermee werd geconfronteerd dat het e-mailadres van zijn vriendin was gebruikt, antwoordde hij: ‘Ik weet dat je zulke fouten niet moet maken’. En beriep zich vanaf dat moment op zijn zwijgrecht.

Betrokkenheid partners

Het telefoonnummer van de Zaankanter had op de avond van de overval veel contact met het nummer van de 22–jarige Amsterdammer.
Uit tapgesprekken blijkt dat verdachten en hun partners over de telefoon contact met elkaar hadden, bijvoorbeeld nadat er aanhoudingen waren verricht of voorafgaand aan getuigenverhoren. Hun betrokkenheid blijkt uit meerdere gesprekken en een paar dagen na de overval  lijkt gesproken te worden over de verdeling van de buit.

Uit dit alles blijkt volgens de officier van justitie dat er sprake is van een bewuste en nauwe samenwerking tussen de verdachten. De 27-jarige verdachte past echter niet in één van de signalementen die door het slachtoffer zijn doorgegeven. De verklaring hiervoor is dat hij buiten het zicht van de koerier is gebleven, omdat de twee elkaar kennen. Dit verklaart ook hoe de overvallers wisten welke sieraden het slachtoffer onder zijn kleding droeg.

Reacties