Amateurkunstenaars krijgen podium in het Zaantheater

Foto: Zaantheater

FluXus en het Zaantheater gaan samenwerken om amateurkunstenaars de kans te geven zichzelf te laten zien ondanks het rondwarende coronavirus. Er komen acht voorstellingen van Zaankanters ‘die zich door alle omstandigheden niet uit het veld laten slaan, maar hoop putten uit wat hun kunst brengt’.

FluXus merkt dat er grote behoefte is bij spelers, zangers en muzikanten om zichzelf te laten zien en horen. De cultuurorganisatie organiseert jaarlijkse de iktoon-maand van de amateurkunst in Zaanstad, maar die valt dit jaar in het water. ‘De vele voorstellingen die zijn gemaakt worden keer op keer geannuleerd. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Groepen repeteren op afstand en er worden zelfs speciale coronavoorstellingen gemaakt. Maar waar kunnen deze amateurkunstenaars op een goede en veilige manier terecht?’ was  de vraag die Majanka Fröhlich van FluXus zichzelf stelde.

Prachtige kans

Het antwoord: in het Zaantheater. Dat ziet met leedwezen grote gaten ontstaan in de programmering van dit najaar. De huidige regels bepalen dat er maar voor 30 mensen publiek mag worden gespeeld. ‘Onze handen jeuken om voorstellingen te presenteren. Het is pijnlijk dat dit voor veel professionals onhaalbaar is. Voor de Zaanse amateurkunstenaars creëren we nu een prachtige kans,’ zegt Sander Buckers van Zaantheater in een persbericht. Onder de noemer Amateurkunst Nu bieden FluXus en het theater de komende maanden acht boeiende voorstellingen aan.

De eerste zeven voorstellingen en speeldata zijn al bekend. Het gaat om:

Daar gaat ze door het GrooTheater
4 december 2020, om 19:00 en 21:00 uur

‘Wij hadden niemand nodig, behalve elkaar en onze vriendschap. Konden we maar terug in de tijd, naar toen alles nog simpel was.’

Best of Vocality
6 december 2020, om 14:30 en 16:30 uur

Tien jongvolwassenen laten hun individuele musicaltalent met veel passie, lef en doorzettingsvermogen samensmelten tot een prachtige vocale familie.

Samen Alleen door de Zaanse Theaterschool
12 december 2020, om 16:30, 18:30 en 20:30 uur

‘Ik zal je zeggen waar het op staat!’ Elk van de drie voorstellingen bestaat uit vijf uitdagende solo’s van jongeren.

Zes mannen
20 december 2020, om 14:30 en 16:30 uur

Ze vertellen elkaar verhalen. Ze kruipen onder elkaars huid. Het piept en het kraakt.

Ratajazz
21 december 2020, om 19:00 en 21:00 uur

Ratajazz is een jeugdig muzikaal gezelschap met een voorkeur voor jazz, funk en latin. Strak in pak, geheel in de stijl van de Blues Brothers, met stoere hoeden en zonnebrillen.

Tijdelijk abnormaal door Patricia Sierink en La Cantante
23 januari 2021, om 19:00 en 21:00 uur

‘De persconferentie is afgelopen. Zittend op de bank staar ik voor me uit en zet me schrap voor alles wat gaat komen.’

Rainbow door Productiekids
24 januari 2021, om 14:30, 15:30 en 16:30 uur

De jaren 50, het leven is eenvoudig, keurig en gelukkig… behalve voor wie diep van binnen anders os dan de rest.

Een voorstelling duurt ongeveer een uur en de entree bedraagt tien euro. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop via Zaantheater.nl.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen