Fusie lokale media niet rond: eerst afzonderlijke aanvragen zendmachtiging

Foto: Pixabay / Geralt

RTVI Zaanstreek en De Orkaan zijn er niet in geslaagd om de deadline van 1 november te halen voor hun voorgenomen fusie. Ze hebben nu afzonderlijk van elkaar een aanvraag ingediend voor de lokale zendmachtiging die op 8 mei volgend jaar afloopt. Ondertussen wordt doorgewerkt aan het gezamenlijke plan voor een nieuwe omroep voor Zaanstad en Wormerland.

De Orkaan en RTVI zijn inmiddels een half jaar bezig om samen bij het Commissariaat voor de Media een aanvraag te kunnen indienen voor de zendmachtiging voor de periode tot mei 2026. Dat gebeurt onder begeleiding van een externe procesbegeleider die door de beide gemeenten betaald wordt. ‘Inmiddels zijn we zover dat we het plan op hoofdlijnen inhoudelijk en organisatorisch rond hebben. Het doel is een voor alle Zaankanters goed georganiseerde en onafhankelijke journalistieke organisatie op te zetten, die eigen Zaans nieuws en informatie aanbiedt, actueel en kritisch is en waarbij gebruik gemaakt wordt van een groot netwerk van vrijwilligers en veel inhoudelijke inbreng van Zaankanters,’ schrijven de betrokkenen nu in antwoord op een vraag van Zaanstad.nieuws over de stand van zaken.

Nog werk aan de winkel

De ‘concrete en detailleerde invulling van dat plan, inclusief alle financiële aspecten’ is echter nog niet klaar. Als dat proces is afgerond zal het plan voor de toekomstige omroep naar de twee gemeenteraden worden gestuurd en na goedkeuring daarvan wordt een gezamenlijke aanvraag voor de zendmachtiging ingediend. De aanvragen van RTV Zaanstreek en De Orkaan worden dan ingetrokken.​​​

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen