‘Nog voor de zomer aanleg noodbrug in Wormerveer’

Een impressie van de nieuwe Zaanbrug.
Een impressie van de nieuwe Zaanbrug.
Foto: YouTube / Provincie Noord-Holland

De provincie heeft afgelopen vrijdag in aanwezigheid van de wethouders Gerard Slegers van Zaanstad en Rob Berkhout van Wormerland  haar handtekening gezet onder de overeenkomst met Reimert Bouw en Infrastructuur voor de vernieuwing van de Zaanbrug. De aannemer uit Almere start ‘alles volgens planning verloopt’ nog voor de zomer met de aanleg van een tijdelijke brug ter hoogte van de Lassiestraat en de Zaanweg.

Dat schrijft Wormerland in de wekelijkse nieuwsbrief. ‘Waar de tijdelijke brug precies komt moet nog worden bepaald. Door het plaatsen van een tijdelijke brug hoeft het verkeer minder ver om te rijden. Station, winkels, horeca en scholen blijven goed bereikbaar. Ook zorgt een tijdelijke brug op deze locatie dat de stikstofuitstoot op andere locaties niet wordt overschreden. Bewoners en ondernemers uit de omgeving worden betrokken bij het bepalen van de exacte locatie van de tijdelijke brug. Daarbij wordt gekeken naar welke extra maatregelen nog nodig kunnen zijn voor een leefbare en veilige tijdelijke situatie. Half november is hier naar verwachting meer over bekend.’

Waar o waar komt die brug straks aan land?

Stikstof

Het ‘betrekken van ondernemers en bewoners’ is in Wormerveer slecht van de grond gekomen, met betrokkenen die ‘via een niet-officiële weg‘ achter het plan voor een tijdelijke brug voor niet alleen langzaam verkeer maar ook auto’s moesten komen. Pal voor hun deur, hoorden bewoners van de Zaanweg ter hoogte van de Goudastraat. De gemeente liet hen daarop weten dat er nog geen besluit over gevallen was, maar ook dat er hoe dan ook een ontsluiting van Wormer over de Zaan richting Wormerveer komt omdat de Prins Clausbrug is afgevallen als gevolg van de te hoog oplopende stikstofdepositie in het nabijgelegen Natura 2000-gebied.

Nog meer geheimzinnigheid

Dat overviel vervolgens de Zaanse politiek, toen opeens een stikstofrapport opdook dat maandenlang voor de raad verborgen was gehouden – ook tijdens gesprekken over de Zaanbrug. De POV heeft het college nu opheldering gevraagd over het feit dat het rapport gedateerd 28 april 2020 pas op 2 november openbaar werd, dus pas nadat de aanbesteding een feit was geworden. De tijdelijke oeververbinding over de Zaan wordt de herbruikbare brug die Zaankanters al kennen van de vervanging van de Prinses Beatrixbrug in West-Knollendam, waar hij voor het eerst werd ingezet. Reimert Bouw en Infrastructuur heeft dus al getekend voor het gebruik van de brug, zonder te weten waar die komt te liggen. Of weet meer dan de lokale volksvertegenwoodigers en de bewoners weten.

Sloop na komende zomer

Met de sloop en nieuwbouw van de Zaanbrug wordt gestart nadat de tijdelijke brug in gebruik is genomen, valt ook nog te lezen in de nieuwsbrief van Wormerland. ‘Het slopen van de Zaanbrug zal naar verwachting na de zomer van 2021 starten en duren tot rond de jaarwisseling van 2022.’ De provincie gaat de samenwerking met de aannemer met veel vertrouwen tegemoet: ‘Naast de uitgebreide kennis en ervaring is de provincie Noord-Holland ook blij met het pakket aan maatregelen dat Reimert voor dit project heeft getroffen op het gebied van duurzaamheid en hinderbeperking.’ We weten alleen nog niet waar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen