Onderscheidingen voor jarenlange inzet als brandweerman

Geen volle zaal, wel een gulle lach in tijden van corona. Hier bij de woning van Ronald Krijt.
Geen volle zaal, wel een gulle lach in tijden van corona. Hier bij de woning van Ronald Krijt.
Foto: Bart Homburg

Burgemeester Jan Hamming heeft afgelopen vrijdagavond in beslotenheid vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan Anton Dolman, Jos Beijer, Ronald Krijt en Dirk Vermast. In verband met de geldende coronaregels kon dat niet op de gebruikelijke feestelijke wijze. Fotograaf Bart Homburg legde de gebeurtenissen echter vast.

 

 

Anton Dolman is al jaren werkzaam als bode bij de gemeente en samen met zijn  collega’s hét visitekaartje van Zaanstad voor bezoekers van het stadhuis. Van juni 1982 tot augustus 2018 was hij bovendien actief als vrijwillig brandweerman. ‘Je hebt veel diploma’s behaald en staat bekend als een goed manschap en een goede chauffeur. Ook was je actief bij de ademluchtwachtdienst,’ wist de burgemeester. ‘Al die 36 jaar heb je je dus vrijwillig ingezet voor de Zaanse samenleving. Sinds 1982 tot op de dag van vandaag ben jij ook lid van de Vereniging Brandweer Zaandijk. En een graag gezien lid, zo heb ik gehoord. Door jouw vrijwillige inzet heb je jouw meerwaarde voor de Zaanse samenleving zeker bewezen.’ Als blijk van waardering voor die inzet mag Dolman zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Jos Beijer

 

 

Jos Beijer werkt als zelfstandig tegelzetter en was daarnaast tussen oktober 1978 en januari vorig jaar eveneens actief als vrijwillig brandweerman. ‘Je staat bij de brandweerpost Zaandijk bekend als een zeer goede chauffeur, maar ook als een zeer goede duiker, een goed lid van het Bedrijfs Opvang Team en als een bekwaam manschap. Heel vaak was je aanwezig tijdens oproepen tijdens je actieve dienst. Al die tijd heb jij dus je steentje bijgedragen aan een veiliger Zaanstad,’ zo complimenteerde Hamming de vrijwilliger die al sinds 1978 lid is van de Vereniging brandweer Zaandijk. Ook hij werd vrijdagavond Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ronald Krijt

 

 

Ronald Krijt was de derde brandweervrijwilliger die dat overkwam. Hij was ‘in dienst’ van september 1984 tot januari 2019 en was naast bevelvoerder ook plaatsvervangend kazernecommandant van de post Zaandijk. ‘Op de uitrukdiensten was je echt zéér vaak aanwezig, heb ik mij laten vertellen. En dat al die 24 jaar naast de drukke werkzaamheden voor je eigen bedrijf,’ was Hamming ondr de indruk. Krijt is sinds 1984 lid van de Vereniging Brandweer Zaandijk en bekleedde daar ook verschillende bestuursfuncties. ‘Tot op de dag van vandaag ben je verantwoordelijk voor het oude materieel dat is ondergebracht in een aparte stichting.’

Dirk Vermast

 

 

In zijn toespraak voor Dirk Vermast vatte de burgemeester samen wat de vier mannen die hij mocht verrassen gemeen hebben: ‘Als je besluit brandweerman te worden, dan besluit je om je in te zetten voor de veiligheid van burgers. Je staat als brandweerman altijd klaar voor anderen. Altijd paraat; Zeven dagen per week en 24 uur per dag. En een brandweerman doet zoveel meer dan branden blussen. Jullie redden mensen en dieren uit benarde situaties. Jullie zijn vaak eerder ter plaatse dan een ambulance bij bijvoorbeeld een auto te water of bij een overstroming na harde regen. Jullie redden levens en zette daarbij vaak je eigen leven op het spel.’ Vermast is zo’n ‘brandweerman in hart en nieren,’ aldus Hamming. Met nu een lintje en het lidmaatschap van de Orde van Oranje-Nassau

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen