Coronacijfers gisteren vertekend door ICT-problemen

Foto: Pikist / CC0

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gisteren incomplete coronacijfers gepubliceerd als gevolg van een ICT-probleem, waardoor een deel van de gegevens over het aantal nieuwe besmettingen ontbrak. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het probleem inmiddels verholpen, maar zijn de dagcijfers nog niet op orde. In Zaanstad werden gisteren 46 positieve testen gemeld.

Mogelijk duurt het tot morgen voor alle achterstanden weggewerkt zijn. Het aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen zal vandaag hoogstwaarschijnlijk een stuk hoger zijn dan gisteren. Het gemiddelde van de cijfers van beide dagen geeft daarom het meest getrouwe beeld. Het computerprobleem zat in systemen van de GGD’s, die de cijfers bij het RIVM aanleveren. Twee systemen die met elkaar moeten communiceren bleken dat niet te doen. De rapportage zal in elk geval weer betrouwbaar zijn voordat de weekcijfers dinsdag naar buiten komen, aldus de overheid.

Nieuwe opnames

De ziekenhuizen gaven gisteren 42 coronapatiënten door en dat cijfer is wel betrouwbaar, omdat het om een registratie van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding gaat, dat niets met de GGD van doen heeft. Het totaal aantal mensen dat in een ziekenhuis behandeld werd voor Covid-19 liep op tot 2115. Het laatste door het Zaans Medisch Centrum genoemde aantal patiënten met Covid-19 was 21.

Zaanstad op zaterdag. Bron: Coronadashboard Rijksoverheid.

De snelteststraat die het huisartsenlaboratorium Salt zonder vergunning plaatste aan de Hemkade in Zaandam verhuist morgen naar het Hembrugterrein. Burgemeester Jan Hamming kondigde afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering al aan dat de particuliere  teststraat daar niet gedoogd zou worden. Hij is vooral bedoeld voor onderwijs- en opvangpersoneel dat niet gemist kan worden, maar particulieren kunnen er eveneens terecht als ze 65 euro willen betalen voor een snelle uitslag. De GGD Zaanstreek – Waterland raadt dat af zolang de gebruikte test niet gevalideerd is.

Bron: GGD Zaanstreek – Waterland.

 

 

Reacties