Voor het eerst dit seizoen strooiwagens de snelweg op

Hier werd gestrooid in onze regio.
Hier werd gestrooid in onze regio.
Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft afgelopen nacht voor het eerst dit seizoen een strooiactie gehouden, ook in onze regio Sinds gisteravond is voor het bestrijden van de gladheid 778.055 kilo zout gestrooid en daarvoor werd zo’n 14.000 kilometer afgelegd. Al in oktober werden op acht plekken in Noord-Holland de strooiwagens en sneeuwploegen voor de provinciale wegen getest.

De strooiers reden toen proefrondes. Het strooiseizoen start officieel op 1 november, en het winterweer is dus traag uit de staetblokken gekomen. Voorafgaand aan de start van het seizoen worden de wagens, systemen en benodigdheden voor het strooien altijd gecheckt en getest tijdens de jaarlijkse vlootschouw. De temperatuur van het wegdek en de aanwezigheid van neerslag bepalen of er wel of niet gestrooid moet worden. De provincie strooit preventief, dus voordat het glad wordt.

Gladheidsmeldsysteem

De provinciale wegen worden bewaakt met behulp van een gladheidsmeldsysteem. Het gladheidsmeldsysteem bestaat uit 31 meetpunten, verspreid over de hele provincie, die onder andere de geleiding en de temperatuur van het wegdek weergeven. Op basis van deze gegevens en de weersvoorspelling vanuit een meteorologische dienst waarmee wordt samengewerkt, beslist de gladheidcoördinator om wel of niet een strooiactie op te starten. Vanaf de oproep totdat alle strooiwagens weer binnen zijn verstrijkt normaliter zo’n drieënhalf uur. Bij een preventieve actie gaan 34 grote strooiers en 34 fietspadstrooiers op pad. Bij sneeuwval worden naast deze strooiwagens nog eens 30 grote strooiers en acht vrachtwagens met ploegen ingezet.

Einde op 31 maart

De provincie heeft acht steunpunten van waaruit strooiacties worden opgezet: Heerhugowaard, Uitgeest, Middenbeemster, Overveen, Weesp, Hoofddorp, Hoorn en De Stolpen. Bij de vlootschouw kijken de chauffeurs onder andere naar het materiaal, of dat roestvrij is en/of er geen aangekoekt zout vastzit waardoor de wagens kunnen vastlopen. Na de check voeren de chauffeurs testritten uit. Ook worden de computersystemen gecontroleerd en de zoutsilo’s gecheckt. Het strooiseizoen eindigt op 31 maart.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen