Krappe woningmarkt maakt mensen minder honkvast

Foto: Dynamis / Kuijs Reinder Kakes

Een recordaantal woningen in Noord-Holland is afgelopen zomer van eigenaar gewisseld en de verkopers verhuizen steeds vaker naar een andere gemeente, zo blijkt uit de nieuwste kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten van Kuijs Reinder Kakes Makelaars & Adviseurs en Dynamis. Ook kopers komen vaak van elders.

Al meerdere jaren verlaten steeds meer woningbezitters de grote stad. Dit jaar is dit verder toegenomen: 67 procent van de Amsterdamse woningverkopers verhuisde naar een andere gemeente, tegen 62 procent vorig jaar. Zij trekken in toenemende mate naar de provincie Utrecht (tien procent van het totaal), maar ook de gemeenten Haarlem (vijf procent), Zaanstad en Almere (beide vier procent) zijn populaire bestemmingen. Het krijgen van meer woonruimte voor hetzelfde budget is een belangrijke motivatie om deze stap te maken. Wanneer huishoudens met een grotere beurs, die gewend zijn aan overbieden, deelnemen in de regionale verkoopdynamiek stijgen de prijzen.

Van Zaanstad naar Wormerland

Inwoners van Zaanstad zoeken veelal hun heil in Wormerland, aldus de rapportage, en verkassen dus naar een buurgemeente met een gemiddeld hogere huizenprijs. Die is in Wormerland inmiddels opgelopen tot 363.000 euro, terwijl Zaanstad op 342.000 euro staat. Tussen de woningtypen bestaat een aanzienlijk prijsverschil. Kopers betaalden in Zaanstad gemiddeld 3520 euro per vierkante meter voor een appartement en 3300 euro voor een woonhuis. Worden alle types bij elkaar opgeteld dan komt het gemiddelde uit op 3370 euro per vierkante meter woning.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen