Rijk helpt Zaankanters woning te verduurzamen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Zaanstad bedeeld met 1,77 miljoen euro uit de Regeling Reductie Energieverbruik, waarmee huiseigenaren vanaf 2021 een financiële bijdrage kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen in hun woning.

Wethouder Songül Mutluer van Wonen noemt de bijdrage in een persbericht ‘een mooie aanvulling op onze maatregelen om de Zaanse woningvoorraad duurzamer te maken en CO2 te verlagen’. ‘Met deze regeling kunnen we nog meer huiseigenaren ondersteunen en stimuleren om stappen te zetten met hun woning. Energie besparen betekent een meer betaalbare woning met lagere woonlasten. Hier willen we inwoners zoveel mogelijk bij helpen’.

Nadere uitwerking volgt

De komende periode gaat de gemeente de subsidieregeling uitwerken. Er moet nog worden bepaald welke maatregelen voor welke bedragen in aanmerking komen. In eerste instantie richt de regeling zich namelijk op kleine maatregelen, waarvoor een bijdrage van rond de 90 euro vergeven kan worden. Zaanstad wil de zaak zo organiseren dat ook grotere maatregelen meegenomen kunnen worden. Naar verwachting kunnen huiseigenaren vanaf begin volgend jaar de subsidie aanvragen in de vorm van een voucher, waarbij een lage vergoeding mogelijk is voor kleine ingrepen en een hogere voor meer ingrijpende maatregelen.

Bestaande potjes

De gemeente verstrekt al subsidie voor duurzame maatregelen in combinatie met funderingsherstel. Het gaat dan om het aanbrengen van vloerverwarming en/of isolerend schuimbeton. Daarnaast is ook een lening mogelijk, die is geregereld in de Verordening Stimuleringslening Duurzaamheid Zaanstad. Tenslotte kunnen huiseigenaren tot 31 oktober ook nog meedoen aan de collectieve inkoopactie van Winst Uit Je Woning waarmee tegen een scherp tarief kan worden geïnvesteerd in ventilatie, zonnepanelen en isolatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen