POV wil inzicht in gemeentelijke kosten sluiting bedrijfspand

Foto: Pikist / CC0

De eigenaar van een bedrijfspand aan de Braspenning in Zaandam zegt zeer hoge kosten voor juridische ondersteuning te hebben moeten maken in zijn poging om weer toegang te krijgen tot zijn door burgemeester Jan Hamming voor een jaar gesloten pand. Dat jaar werden uiteindelijk zes maanden, maar de eigenaar gaat nu toch een schadeclaim indienen bij de gemeente.

Hij is er onder andere verbolgen over dat de politie in een onderzoek naar drugssmokkel met een shovel de deur uit de gevel ramde terwijl hij zelf met een sleutel op de grond lag en onder schot werd gehouden. De politieactie was gericht op de huurder van het pand: het staat niet ter discussie dat de eigenaar niet van diens illegale activiteiten op de hoogte was hoewel hij wel steeds een vinger aan de pols hield om het gebruik van zijn eigendom te checken. Die actieve betrokkenheid leidde uiteindelijk mede tot de halvering van de sluitingsduur, waardoor het pand gisteren weer is vrijgegeven.

Kostenspecificatie

De POV stelde eerder al vragen over de gang van zaken aan de burgemeester en doet daar nu nog eentje bij: hoeveel geld heeft deze zaak de gemeente nu al gekost? ‘Omdat de kosten voor de eigenaar zo hoog zijn kunnen wij ons voorstellen dat de kosten voor de gemeente Zaanstad eveneens zeer hoog zullen zijn,’ schrijft fractievoorzitter Harrie van der Laan. Hij vraagt om inzicht in álle kosten, zoals die voor ambtelijke uren, handhaving, de gemeentelijke advocaat, de onafhankelijke hoor- en adviescommissie en wat verder nog nodig is gebleken sinds die voor de pandeigenaar traumatische dag in april van dit jaar. Van der Laan is ook benieuwd naar het aantal ambtenaren dat zich de afgelopen maanden met de kwestie heeft beziggehouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen