‘Blowverbod kan met onmiddellijke ingang gehandhaafd worden’

Foto: Pixabay / Christian Dorn

Minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus heeft de Tweede Kamer laten weten dat het verbod op het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte tussen 20:00 en 07:00 uur geen aparte regelgeving behoeft en met onmiddelijke ingang van kracht kan worden. Het bezit van softdrugs en dus ook blowen is in feite nu al strafbaar, op alle uren van de dag en de nacht.

Juristen brachten vorige week tegen het toen aangekondigde verbod in dat het verbod zou ingaan tegen het gedoogbeleid, maar Grapperhaus stelt dat dat beleid alleen van toepassing is op de verkoop van softdrugs. Het alcoholverbod in de avond en nacht dat gelijktijdig werd aangekondigd wordt geregeld in een noodverordening, maar dat is voor hasj en wiet dus niet nodig Beide maatregelen worden ingezet in de strijd tegen een verdere opmars van het coronavirus: ze moeten helpen voorkomen dat groepen mensen elkaar buiten gaan opzoeken.

Kamermeerderheid

Een meerderheid van de Tweede Kamer reageerde vorige week gepikeerd toen het verbod op softdrugsgebruik niet door leek te kunnen gaan en steunde een motie van SGP-voorman Kees van der Staaij om dat toch mogelijk te maken. Grapperhaus was in zijn nopjes met die opdracht en heeft laten uitzoeken hoe de zaak juridisch in elkaar zit. Het wordt nu een kwestie van handhaving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen