Mogelijk toch blowverbod op straat ’s avonds en ’s nachts

Foto: Politie Zaanstreek

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat toch nog eens kijken of er een verbod op het bezit en gebruik van softdrugs op straat kan komen gedurende de avond en nacht. Die maatregel werd eerder deze week door het kabinet aangekondigd, maar bleek later niet te handhaven en werd weer ingetrokken.

De Tweede Kamer wil echter dat het kabinet alsnog gaat kijken naar een dergelijk blowverbod. Een motie van de christelijke partijen SGP, CDA en ChristenUnie kreeg de steun van een Kamermeerderheid. Grapperhaus liet weten daar ‘blij’ mee te zijn: ‘Met dit punt van de Kamer wil ik heel graag aan de slag,’ zei hij vandaag. De minister geeft wel toe dat het lastig wordt om de maatregel in te voeren en daarna toe te zien op de naleving. Het blowverbod kwam er deze week niet omdat het volgens juristen strijdig is met het gedoogbeleid.

Niet uit te leggen

Het bezit en gebruik van alcohol in de openbare ruimte is inmiddels al wel verboden tussen 20:00 uur en 07:00 uur. Dat moet voorkomen dat mensen samen op straat gaan drinken. De SGP vindt het niet uit te leggen dat er wel een verbod komt op drank, maar niet voor softdrugs. Die mogen na 20:00 uur nu na 20:00 uur al niet meer verkocht worden via de afhaalloketten van de coffeeshops. Burgemeester Jan Hamming heeft inwoners opgeroepen om illegale bijeenkomsten van meer dan vier personen te melden bij de politie. Er komt een speciaal telefoonnummer voor. Op een overtreding van de coronaregels staat een boete van 95 euro.

 

Reacties