Aantal positieve coronatests van 66 naar 155

Foto: Pixabay / iXimus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kon vandaag voor het eerst in vijf dagen minder coronabesmettingen melden dan in het voorafgaande etmaal: 8015 positieve tests, waarvan 155 in Zaanstad. Dat laatste aantal is fors meer dan de 66 van gisteren. De ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 86 meer dan gisteren.

Voor het eerst in de tweede golf is een coronapatiënt met een helikopter verplaatst naar een ander ziekenhuis. De speciaal ingerichte heli steeg vanmiddag op vanaf het Erasmus MC in Rotterdam om iemand naar de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo te brengen. Vanuit Twente vliegt de helikopter door naar Zaandam, om daar een patiënt op te halen en naar Groningen te brengen. In het Zaans Medisch Centrum zijn nu zestien mensen met Covid-19 opgenomen, meldde het ziekenhuis vandaag.

In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen. Het gaat om het reserve-exemplaar van de Waddenhelikopter, die vliegt om ernstig zieke patiënten op te halen vanaf de eilanden. Dat vervoer blijft gewoon doorgaan.

In 24 uur 184 opnames

Het aantal sterfgevallen dat aan corona wordt geweten nam het afgelopen etmaal met zeventien toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden: deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Gisteren ging het om vijftien coronadoden. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding hebben de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen.

Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten en hoeveel naar een Intensive Care zijn overgebracht of zijn overleden is niet bekend. Het totale aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 71 naar 1359.

Intensive Cares

De IC’s hebben het afgelopen etmaal 38 coronapatiënten opgenomen terwijl 23 mensen er weer weg mochten. Daardoor steeg het totale aantal coronapatiënten daar met vijftien naar 379. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden hebben ziekenhuizen het druk. In de afgelopen vier weken zijn al bijna 450 mensen overgeplaatst naar andere delen van het land.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen