Verdubbeling aantal positieve coronatesten van 33 naar 66

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Er zijn vandaag vandaag door het RIVM 8184 nieuwe positieve coronatesten gemeld en dat is een stijging van rond 28 procent ten opzichte van vorige week, toen het er 6378 waren. In Zaanstad verdubbelde het cijfer in een etmaal van 33 naar 66. Er liggen nu 1652 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 84 meer dan gisteren. Het landelijke dodental steeg met vijftien.

Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagmorgen en gisterochtend waren 28 sterfgevallen gemeld. Inmiddels is ook Schiermonnikoog als laatste Nederlandse gemeente niet langer gevrijwaard van besmettingen. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond liet een flinke toename zien afgelopen etmaal, met 1190 nieuwe positieve tests. Amsterdam-Amstelland telde 855 nieuwe gevallen, gevolgd door de provincie Utrecht met 812 positieve tests en Haaglanden met 662.

De laatste stand van zaken in Zaanstad volgens het Coronadashboard van de Rijksoverheid.

Goed nieuws is dat het alarmerende aantal virusdeeltjes in het rioolwater in onze regio sterk gedaald is. In de laatste week van september gingen die van 700 naar 2800 per milliliter rioolwater. Inmiddels zijn dat er 1075 regionaal gezien en 1320 in Zaanstad. De rioolwatermeting vormt op het coronadashboard van de Rijksoverheid een aanvullig op de GGD-testen en het aantal ziekenhuisopnames en heeft een voorspellende werking. Het virus openbaart zich al in het afvalwater voordat mensen gezondheidsklachten ontwikkelen.

Meer IC-patiënten

Sinds het begin van de uitbraak zijn nu ruim 228.000 mensen in Nederland positief getest, met meer dan 53.000 nieuwe besmettingen in de afgelopen zeven dagen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding liggen er nu 364 mensen met Covid-19 op de Intensive Cares, een stijging van twaalf ten opzichte van het voorafgaande etmaal. De meesten liggen op een verpleegafdeling. Vanwege de drukte zijn het afgelopen etmaal 23 patiënten overbracht naar ziekenhuizen in andere regio’s. Er zijn nog geen patiënten naar Duitsland verplaatst, zoals wel voorspeld was.

Reacties