Zaandamse woning in de race voor Duurzaamste Huis van Nederland

De voor de eretitel Duurzaamste Huis van Nederland genomineerde woning in Zaandam.
Foto: Nationale Duurzame Huizen Route

Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route kunnen de open dagen op 31 oktober en 7 november niet doorgaan, maar dat wordt deels ondervangen door de website www.duurzamehuizenroute.nl. Vanaf november kan daar online inspiratie worden opgedaan met een digitaal bezoek aan woningen. Een Zaandams hoekhuis uit 1937 is kanshebber voor de eretitel Duurzaamste Huis van Nederland.

Op het platform Duurzame Huizen Route kunnen huiseigenaren hun woning laten zien en aangeven welke duurzame maatregelen ze hebben getroffen. Normaliter stellen ze tijdens de Duurzame Huizen Route hun woningen open voor geïnteresseerd publiek en vertellen honderduit over hun maatregelen en ervaringen, wat mensen met plannen voor verduurzaming toch eerder over de streep trekt dan een tekst op een website. Maar corona stuurt hen dit jaar wel het web op, met de ervaringsverhalen van veel eigenaren op de website als de best mogelijke vervanger.

Verkiezing

De vakjury van de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland kreeg dit jaar bijna 100 aanmeldingen binnen, die zijn beoordeeld aan de hand van diverse criteria zoals toekomstbestendigheid, het gebruik van materialen, het energieverbruik, creativiteit en comfort. Afgelopen woensdag werden de genomineerden bekendgemaakt, in elke categorie zeven. In elke categorie kiest de jury nu een winnaar. Tijdens een online evenement op vrijdag 20 november worden deze winnaars bekendgemaakt.

 

Reacties