Veiligheidscampagne Mono blijkt geen overbodige luxe

Foto: Wikimedia / Mcha 6677

De politie Noord-Holland geeft tijdens de landelijke veiligheidscampagne Moni die nu is afgesloten in totaal 642 bekeuringen uitgeschreven. Hiervoor waren er 475 voor het niet-handsfree bellen. Daar toezicht op houden is altijd al één van de verkeersspeerpunten van de politie.

Vorig jaar slingerde de politie Noord-Holland hiervoor 9616 bestuurders op de bon en verwacht wordt dat dit aantal dit jaar aleen maar zal stijgen. Tot en met september staat de teller op al op 8767. Als dit zo doorgaat worden het in 2020 meer dan 11.000 belbonnen. Tijdens de actieweek Mono werd een publiekscampagne om mensen bewust te maken van de gevaren van telefoongebruik in het verkeer vergezeld van een verhoogd toezicht op de wegen. Achter of aan het stuur bellen of het lezen of schrijven van berichtjes op de smartphone vergroot het risico op een ongeluk met minstens 25 keer en leidt jaarlijks tot tientallen doden en honderden gewonden.

Boetes

Tijdens het autorijden en fietsen is het niet toegestaan om met een mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en, te appen of een muziekspeler te bedienen. Wie dat toch doet loopt het risico op een boete van 95 euro als fietser en 240 euro als automobilist. Deze bedragen zijn exclusief negen euro administratiekosten.

 

Reacties