Proef met sneltest TNO toont betrouwbaarheid aan

Foto: Pixabay / Shafin Al Asad Protic

De sneltest die TNO op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid heeft ontwikkeld voor het opsporen van corona is net zo betrouwbaar als de standaard gebruikte PCR-test. Een praktijkproef de afgelopen twee weken in Amsterdam laat zien dat de uitslag voor 99 procent overeenkomt met de PCR-test, meldt de onderzoeksorganisatie.

TNO en de GGD Amsterdam voerden de proef samen uit vanuit een pop-uplaboratorium bij de teststraat in de RAI. Aan mensen die zich daar lieten testen werd gevraagd of ze ook een monster wilden afstaan voor de proef, zodat de uitslagen daarvan konden worden vergeleken. Zo werden bijna 900 monsters verkregen. Uit de vergelijking kwam naar voren dat de percentages terecht positieve en terecht negatieve uitslagen overeenkwamen met de uitslagen van de PCR-test. Niets zou nu meer verdere invoering in de weg staan.

Uitslagen binnen uur bekend

De test van TNO, ook wel LAMP-test (Loop mediAted isotherMal amPlification) genoemd geeft binnen drie kwartier tot een uur een uitslag. Bij de PCR-test is dat 24 tot 48 uur. Volgens bedenker microbioloog Bart Keijser is zijn methode niet alleen sneller maar ook simpeler en goedkoper dan de PCR-test. Ook zijn de benodigde grondstoffen goed beschikbaar. Keijser presenteert de resultaten van de praktijkproef samen met TNO-topman Paul de Krom vandaag aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Volgens TNO betekent een betrouwbare klaar-terwijl-u-wacht-test dat bij een negatieve uitslag mensen meteen weer aan het werk kunnen en niet onnodig lang hoeven te wachten. Wordt de test breed beschikbaar als uitbreiding van de totale testcapaciteit dan loopt de wachttijd voor iedereen terug, aldus TNO.

Reacties