In 24 uur opnieuw 64 besmettingen aan het licht gekomen

Foto: Pixabay / Geralt

De afgelopen 24 uur zijn er in Zaanstad 64 nieuwe besmettingen met corona gemeld. Dat zijn er 40,2 per 100.000 inwoners. In de hele regio Zaanstreek – Waterland ging het om 127 nieuwe gevallen, ofwel 37,5 per 100.000 inwoners. Er zijn bemettingen in negen verpleeghuizen, 25,7 procent van het totaal.

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid lag het aantal positief testende mensen op landelijk niveau in het afgelopen etmaal op 42,5 per 100.000 inwoners. Tussen gisterochtend en vanmorgen werden 7305 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte daling ten opzichte van het etmaal eerder, toen een recordaantal van 7383 positieve tests in de boeken kwam. Het waren er aanvankelijk 7393, maar dat aantal is vandaag bijgesteld. Rotterdam-Rijnmond stond met 978 nieuwe besmettingen bovenaan.

Thuisisolatie genegeerd

Omdat twee op de tien mensen met een bewezen besmetting zich niet houdt aan thuisisolatie bekijkt het kabinet nu de mogelijkheden voor een quarantaineplicht, waarvan overtreding wordt bestraft. Dat bleek vandaag in de Tweede Kamer, die werd bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt een aantal factoren in de gaten om de verspreiding van het virus te volgen. Onderzoekers zagen de afgelopen weken wel minder drukte in bijvoorbeeld winkelstraten en het openbaar vervoer, maar de daling was minder sterk dan eerder dit jaar.

Te weinig ziekenhuisopnames gemeld

Nu.nl ontdekte dat het ministerie van Volksgezondheid de afgelopen maanden veel te weinig ziekenhuisopnames van coronapatiënten heeft gemeld. Het ministerie is daarom nu overgestapt op een nieuwe bron voor het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames in het coronadashboard, waardoor het gemiddelde aantal nieuwe ziekenhuisopnames vandaag in één klap ruim verdubbelde ten opzichte van gisteren, van 57 per dag naar 134,3. Voorheen gebruikte het dashboard open data van het RIVM en van de GGD’s, maar die van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (Nice) geven een accurater beeld. Ziekenhuizen zijn niet verplicht om hun gegevens door te geven aan de GGD.

Reacties