Gezamenlijk online overleden dierbaren herinneren

Foto: Instagram / Leontien van Moorsel

Leontien van Moorsel fietst op verzoek van uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta van 19 oktober tot en met 2 november door alle provincies in Nederland, om aandacht te vragen voor het gezamenlijk herinneren van overleden dierbaren. Tijdens de tocht haalt de voormalige wereldberoemde profwielrenster verhalen op bij nabestaanden in twaalf steden.

Op 23 oktober gaat de tocht door Noord-Holland vanuit Bloemendaal naar Zeist. Op 2 november heeft in de avond een online herdenking plaats. ‘Met het fietsen door de twaalf provincies wil ik graag meer aandacht aan herinneren geven, juist dit jaar. Ze zeggen wel eens dat een mens twee keer sterft. De eerste keer bij het overlijden en de tweede keer als zijn of haar naam niet meer wordt uitgesproken. Door namen op te halen bij nabestaanden en herinneringen te delen leven de namen voort. Dat vind ik een mooie gedachte. Daar fiets ik voor,’  zegt Van Moorsel in een persbericht.

Anders dan anders jaar

Zij fietst elke etappe met een aantal Monuta-medewerkers. Gezamenlijk komen ze elke dag in een andere provincie en stad aan. De verhalen van nabestaanden verschijnen dagelijks op een speciale website van Monuta. De tocht zal te volgen zijn via de sociale mediakanalen van Monuta en de ex-wielrenster. ‘In 2020 zijn uitvaarten, maar ook herdenkingsmomenten anders gelopen dan wellicht was gewenst. Dit heeft impact op hoe mensen getroost worden en hun verdriet verwerken. Herdenken en samen herinneringen ophalen aan een overleden dierbare is heel belangrijk voor de verwerking van verdriet. Juist nu,’ zegt directeur Uitvaartzorg bij Monuta Corné Mulders.

Voorlezen en voortleven

Op de Samen Herinneren-avond op 2 november kan iedereen in Nederland de naam van een dierbare die er niet meer is laten voorlezen. En daardoor laten voortléven. Kijkers worden welkom geheten door Monuta waarna ze gaan luisteren naar Trijntje Oosterhuis die een exclusief optreden geeft met akoestische liedjes. Na de namenlezing door Anita Witzier is er ook een moment van stilte voor alle overledenen. De online herdenking wordt afgesloten met een lichtvoorstelling. Iedereen is welkom om online vanuit huis mee te herdenken en een naam te laten voorlezen of mee te kijken. De online herdenking is gratis toegankelijk.

Samen Herinneren is een initiatief van Monuta in het kader van de landelijke actie van de Rijksoverheid Aandacht voor elkaar. Sinds 6 oktober zetten gemeenten en organisaties samen de schouders eronder om meer naar elkaar om te kijken. En om aandacht te geven aan elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid.

Nr.   Etappe Vertrekdatum
1 Limburg Kerkrade -> Roosendaal 19-okt
2 Noord-Brabant Roosendaal -> Terneuzen 20-okt
3 Zeeland Terneuzen -> Zoetermeer 21-okt
4 Zuid-Holland Zoetermeer -> Bloemendaal 22-okt
5 Noord-Holland Bloemendaal -> Zeist 23-okt
6 Utrecht Zeist -> Almere 26-okt
7 Flevoland Almere -> Drachten 27-okt
8 Friesland Drachten -> Stadskanaal 28-okt
9 Groningen Stadskanaal -> Emmen 29-okt
10 Drenthe Emmen -> Deventer 30-okt
11 Overijssel Deventer -> Ugchelen 2-nov
12 Gelderland Ugchelen 2-nov

Lichtjesavond Assendelft afgelast

De activiteitencommissie Cultureel Raadhuis Assendelft heeft de lichtjesavond op 30 oktober op de begraafplaats bij de Hervormde Kerk in het dorp afgelast. Onder de huidige omstandigheden ziet de organisatie geen kans om het jaarlijkse evenement op een veilige manier doorgang te laten vinden. De commissie hoopt de bezoekers volgend jaar weer in goede gezondheid te kunnen ontmoeten en er dan samen weer een waardige bijeenkomst van te kunnen maken.

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen