Twee ondernemingen in de muziek geholpen via Zaans Noodfonds

Foto: Pickpik / CC0

Twee bedrijven hebben zich aangemeld voor financiële ondersteuning via het Zaans Noodfonds voor ondernemers uit de Zaanse (pop)muziekscene en hebben inmiddels ook een bijdrage uitgekeerd gekregen. De afgelopen maanden is met onder meer online benefietconcerten geld ingezameld voor het fonds.

Initiatiefnemer Vincent Kruger kreeg afgelopen lente vanuit diverse hoeken berichten dat ondernemers in de muziekscene in de Zaanstreek het als gevolg van de coronamaatregelenenorm moeilijk hadden om het hoofd boven water te houden. Concerten en muzieklessen werden afgezegd en hierdoor kwamen onder meer muzikanten, muziekscholen, licht- en geluidstechnici en verhuurbedrijven onder druk te staan. De Zaanse muzikant Dennis Jak werd daarom gevraagd om het Zaans Noodfonds op te richten, met de hulp van muziekkenner Rob Hendriks en Marten Haak, de eigenaar van geluidsstudio Neck.

Ook voor specifieke doelen

Nu fase één is afgerond komt er wellicht een fase twee. Het Zaans Noodfonds roept getroffen ondernemers binnen de Zaanse muziekscene op om zich aan te melden via de website. Dit kan ook voor een specifiek doel zijn, zoals de reparatiekosten van de bus waarmee alle geluidsapparatuur vervoerd moet worden of van een mengtafel die het opeens niet meer doet en waardoor de ondernemer zijn of haar inkomen dreigt te verliezen. Als er geen enkel fonds of een regeling is waar aanspraak op gemaakt kan worden en het voorbestaan van de onderneming in gevaar komt, kan het Zaans Noodfonds wellicht uitkomst bieden.

Meer aanmeldingen verwacht

Betrokken inwoners hebben tot op heden circa 2000 euro gedoneerd. ‘Wij hadden meer aanmeldingen verwacht. De realiteit is dat veel ondernemers uit de muziekscene hun inkomen en financiële buffers hebben zien verdampen. Live concerten zijn nog steeds meer uitzondering dan regel en dat merken ondernemers in deze branche. Wellicht is met behulp van partners of familie een en ander opgelost of hebben ze een andere baan of bron van inkomsten gezocht. En dat is natuurlijk alleen maar prima. Het noodfonds is nooit opgezet om vervanging van een inkomen te zijn, maar wel net dat maandje eten en drinken of huur dat je er doorheen trekt. En gelukkig hebben we twee ondernemers kunnen helpen,’ zegt Jak in een persbericht.

Klap moet nog komen

Heel veel mensen met verschillende achtergronden hebben meegewerkt aan het Zaans Noodfonds, aldus een persbericht. Hendriks, die een percentage van de opbrengst van zijn boek De Zaanse Pophistorie 1960 – 2020 doneerde aan het Zaans Noodfonds, vindt het ‘jammer dat de integriteit van het fonds door een aantal mensen in twijfel is getrokken, omdat de donaties in een al bestaande stichting werden ondergebracht’. ‘Dat hebben we gedaan omdat het veel kosten en rompslomp zou besparen. Voor veel ondernemers in de muziekbranche gaat de grote klap nog komen. Voordat alles weer ‘normaal’ is zijn we waarschijnlijk een jaar verder. We hebben zoals afgesproken de huidige aanmeldingen beoordeeld en gehonoreerd. De toekomst zal uitwijzen of dit fonds echt noodzakelijk zal blijven,’ zegt hij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen