Meer aandacht voor jonge mantelzorgers: dat zijn er zeker 80

Foto: Paxabay / Adam Tepl

Het aantal jonge mantelzorgers dat geregistreerd is bij de Sociale Wijkteams is toegenomen van tien vorig jaar naar 80 nu. Na door de raad aangenomen moties over de verbetering van de positie van (jonge) mantelzorgers heeft de gemeente actie ondernomen om meer inzicht in de problemen te krijgen waar deze tegenaan lopen.

Dat heeft er onder andere toe geleid dat een mogelijke initiatiefneemster voor een respijthuis in contact is gebracht met andere partners om te onderzoeken welke mogelijkheden er gezamenlijk gevonden kunnen worden voor een businesscase voor zo’n huis ergens in de regio, waar overbelaste mantelzorgers even op krachten kunnen komen. De vorig jaar aangenomen moties gingen over de capaciteit van de respijtzorg, die in het geval van acute nood eerder beschikbaar zou moeten zijn, over de voorlichting aan mantelzorgers en over het vergroten van het bereik onder jonge mantelzorgers. De jongeren waren een groep die niet op de radar van de gemeente stond, maar die dus nu beter in beeld komt.

Thuisbioscooppakketje

Voor hen zijn in 2019 twee fundagen georganiseerd en is geïnventariseerd waar zijn behoefte aan hebben. Dat bleken activiteiten te zijn waardoor ze de gelegenheid krijgen om in contact te blijven met andere jonge mantelzorgers en die ontspanning geven. Vanwege corona konden de geplande fundagen afgelopen juni geen doorgang vinden, maar als alternatief is bij jonge mantelzorgers een thuisbioscooppakketje langsgebracht. Deze herfstvakantie staat wel weer een fundag op stapel.

Plan van aapak op komst

Mantelzorg NL heeft de eerder uitgevoerde Zaanse evaluatie van de stand van zaken rondom mantelzorg doorgelicht en kwam tot de conclusie dat moet worden gefocust op kennis, communicatie, samenwerking, ondersteuning en waardering. Zaanse ervaringsdeskundigen zoals de Stichting MOE, de Sociale Wijkteams en zorgaanbieders konden zich daarin vinden en momenteel wordt door de ambtenaren van  wethouder Natasja Groothuismink gesleuteld aan praktische uitwerkingen.

In het jaarlijkse cliëntervaringsonderzoek WMO dat afgelopen mei 2020 is uitgevoerd waren diverse specifieke vragen opgenomen over mantelzorgondersteuning. De uitkomsten daarvan worden binnenkort bekend. Al klaar is een algemene folder voor mantelzorgers en voor de professionele zorgverleners zijn twee signaleringskaarten gemaakt met handvatten voor het herkennen en doorverwijzen van mantelzorgers en van jonge mantelzorgers. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het verbeteren van de website, aldus een brief van het college aan de raad.

Samenwerking

Samen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis wordt onderzocht of er vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning aangesloten kan worden op het coördinatiepunt voor de plekken voor eerstelijnsverblijf, wat de consequenties daarvan zijn voor inwoners en wat dat gaat kosten. Zaanstad sluit zich aan bij regionale ontwikkelingen zoals de ketensamenwerking dementie in Zaanstreek – Waterland, waarin samen met andere organsaties wordt bekeken welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd in de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen