Zaantheater het meest gastvrij in categorie ‘grote gemeenten’

Foto: Twitter

Het Zaantheater heeft de prijs voor meest gastvrije theater in de categorie grote gemeenten (100.000 tot 200.000 inwoners) gewonnen.

Dat heeft organisator ANWB bekendgemaakt. In iedere categorie wordt een gouden, zilveren en bronzen prijs uitgereikt. Vorig jaar werd het Zaantheater nog tweede in deze groep, achter Theater de Veste in Delft. Die tweede stek was nu voor de Flint in Amersfoort en op de derde plaats eindigde Theater de Maaspoort in Venlo.

De theaters werden beoordeeld op bereikbaarheid, horeca, prijsniveau, sfeer en uitstraling, het zitcomfort, het zicht op het podium en het aanbod.

Goudse Schouwburg wint de hoofdprijs

Net als vorig jaar mag de Goudse Schouwburg in het Zuid-Hollandse Gouda zich echter het meest gastvrije theater van Nederland noemen. Dat won de overall-prijs. In brachten meer dan 25.000 leden van de ANWB hun stem uit op hun favoriete theater, schouwburg of concertgebouw.

Ontspanning gezocht

Uit onderzoek van de bond blijkt dat de belangrijkste reden om uit te gaan is om te ontspannen. Theaterbezoekers gaan gemiddeld 3,2 keer per jaar naar een voorstelling, maar 60-plussers doen dat vaker: gemiddeld 4,1 keer. Ruim de helft (62 procent) van de respondenten is bereid om 40 euro per kaartje uit te geven aan een voorstelling. Circa zeven procent gaat wel eens alleen naar een voorstelling, 59 procent doet dat met zijn of haar partner.

Uit de Zaanpeiling 2017 bleek onlangs dat 38 procent van de inwoners van Zaanstad het Zaantheater het voorafgaande jaar gemiddeld 2,4 keer had bezocht.

De afgelopen zomer is hard gewerkt in het theater. De grote zaal kreeg nieuwe stoelen en de foyer en restaurant Muze ondergingen een restyling. Op de eerste verdieping is een wijnbar gekomen. De kaart van Muze is vernieuwd met bijzondere gerechten. In de wijnbar kan een borrelplank besteld worden voor na afloop van de voorstellingen (met gereserveerde plaatsen).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen