Voorzichtige ingrepen bij moerascypressen Stationsstraat

Foto: Google Street View

De imposante moerascypressen in de Stationsstraat in Zaandam zorgen voor val- en struikelpartijen op de stoepen aan weerszijden van de straat omdat de wortelds de tegels omhoog drukken. Om dat tegen te gaan worden komende winter waar dat noodzakelijk is hinderlijke wortels verwijderd en ook zal er enige snoei plaatshebben in de kronen.

‘Hierdoor blijft het historisch unieke straatbeeld behouden,’ schrijft wethouder Gerard Slegers aan de gemeenteraad. Om voldoende ruimte te creĆ«ren voor diepere wortelontwikkeling wordt voeding aan de bodem toegevoegd, waardoor toekomstige wortelopdruk naar verwachting wordt verminderd. Maar terugkerende snoei- en herstelwerkzaamheden zullen niet helemaal te voorkomen zijn. Na de ingrepen van deze winter worden komend jaar de trottoirs en parkeerstroken hersteld.

Weerstand

Er is nadrukkelijk niet voor gekozen om de bomen te vervangen of om deze boven- en ondergronds zeer drastisch te snoeien (kandelaberen), aangezien dat naar verwachting op veel weerstand zou stuiten,’ aldus de wethouder in een memo. Dat is bovendien niet het beleid: ‘Er zijn binnen de woongebieden van de gemeente maar weinig (woon)straten met dergelijke grote bomen en vanuit de gedachte dat het klimaat verandert moeten er juist meer straten en pleinen met grote bomen komen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen