Hele week de regenboogvlag uit in aanloop naar Coming Out Day

Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

Frankie Vos van stichting De Zaanse Regenboog en wethouder Inclusiviteit Rita Noordzij hebben vanmorgen de Zaanse regenboogvlag gehesen op het gemeentehuis, vooruitlopend op de jaarlijkse Coming Out Day op zondag 11 oktober.

‘We vieren deze hele week Coming Out 2020 en dragen uit dat Zaanstad een inclusieve regenboogstad is, waar iedere LHBTI’er zichzelf moet kunnen zijn. Juist nu, juist in deze tijd dat we fysiek verder van elkaar afstaan, is het belangrijk om te laten zien dat je er voor elkaar bent,’ aldus de wethouder. ‘En, als dat nodig is, ook voor elkaar opkomt.’ Het stadsbestuur nodigt iedereen uit om uit solidariteit met elkaar eveneens de regenboogvlag uit te steken. Tijdens Coming Out 2020 wordt aandacht besteed aan het moment dat LHBTI’ers openlijk voor hun seksuele voorkeur of genderidentiteit durven uitkomen. Dit is nog steeds niet gemakkelijk, omdat het nooit vanzelfsprekendheid is dat LHBTI’s geaccepteerd worden door de omgeving.

Steun in de rug

‘Wanneer iemand het (nog) niet durft om zichzelf te outen kan Coming Out Day daarbij helpen.’ segt Vos. Wie zich niet geaccepteerd voelt en worstelt, een essentieel deel van zijn of haar persoonlijkheid voor familie en vrienden verborgen moet houden, onzichtbaar moet zijn op straat of op de werkplek, wie gepest en buitengesloten wordt en geen regenboogvlag durft uit te hangen zal zich gesterkt voelen door een zee aan regenboogvlaggen in het straatbeeld. ‘De Zaanse Regenboog roept daarom iedereen op om massaal de (Zaanse) regenboogvlag uit te hangen om te laten zien dat iedereen het recht heeft om te zijn wie je wilt zijn en te houden van wie je wilt. Daar staan wij voor.’

Uitsluiting

Nog steeds krijgen LHBTI’s te maken met afwijzing, uitsluiting en geweld. Van jong tot oud, op straat, op het werk, de de sportvereniging en op school. LHBTI-jongeren hebben meer depressieve klachten en zijn eenzamer dan gemiddeld bij leeftijdgenoten. Ouderen gaan soms ‘terug de kast in’ zodra ze naar een verzorgingstehuis verhuizen, omdat ze daar niet worden geaccepteerd. Dat gebeurt ook hier. Daarom zet gemeente zich in voor meer veiligheid, zichtbaarheid, zelfverzekerdheid en sociale acceptatie van LHBTI’s in Zaanstad.

App kan helpen

Voor LHBTI-jongeren tot en met achttien jaar is pas een app ontwikkeld waarmee ze op een veilige manier digitaal met elkaar in contact kunnen komen. De app Jong&Out is gratis beschikbaar in alle smartphone app-stores en via de website www.jongenout.nl. Daarnaast bestaat er een netwerk van honderden scholieren dat vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of verantwoorden. Jaarlijks brengen ze de Paarse Vrijdagkrant uit, die ook dit jaar verschijnt. Meer informatie over deze zogenoemde Gender and Sexuality Alliance is hier te vinden.

Cookieinstellingen