POV wil uitleg burgemeester over totstandkoming maatregelen

Foto: Pixabay / Klaus Hausmann

De Partij voor Ouderen en Veiligheid vindt dat burgemeester Jan Hamming te weinig zichtbaar is in deze dagen van corona. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Zaanstreek -Waterland praat hij mee op landelijk niveau, maar hoe komt hij in dat gezelschap op voor de belangen van de regio? Slaat hij met de vuist op tafel? En zo ja, bij welke onderwerpen?

Sinds gisteravond ziet de wereld er weer wat somberder uit. Omdat de besmettingscijfers elke dag verder oplopen worden de maatregelen om het virus uit te doven landelijk verder aangescherpt. In Zaanstad kwamen er gisteren in een etmaal 34 positieve testen bij, wat het totaal op 1043 bracht. Nieuwe maatregelen die in principe voor drie weken gaan gelden moeten die trend weer ombuigen, net als in het voorjaar gebeurde. De maatregelen gaan vanavond om 18.00 uur in. Het effect daarvan moet over één à twee weken terug te zien zijn oin het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames. Daar komt de reguliere zorg inmiddels alweer in het gedrang.

Wachten op reguliere zorg

Waar maakten we ons nou nog zo druk over, lazen we de afgelopen weken met regelmaat. Er waren wel ‘iets meer’ besmettingen, maar ‘ze weten niet eens of dat geen gewone griep is’ en ‘mensen worden niet meer ziek’. Mensen met klachten bleven niet langer thuis, want het duurde allemaal te lang en in Tilburg werd duidelijk hoe serieus een grote groep mensen corona nog nam. De verwachting is nu dat er over een week ongeveer 5000 besmettingen per dag bij zullen komen. Hoe meer mensen besmet zijn, hoe meer er bij zullen komen. Er zullen dan ruim 400 bedden op de Intensive Cares bezet zijn door mensen met Covid-19. Waardoor bijvoorbeeld mensen die op en zware operatie wachten en daar in eerste instantie terecht zouden komen weer achteraan de lijst staan.

Horeca en sport

En dus worden de maatregelen aangescherpt. Zo gaat de horeca al om 22:00 uur nadat een uur eerder de laatste gasten zijn binnenglaten. Niet omdat de uitbaters zich niet aan de regels houden, maar omdat er steeds vaker besmettingsclusters te zien zijn. Er mogen binnen nog maar maximaal 30 mensen aanwezig zijn, exclusief het personeel. Op de terrassen geldt een maximaal aantal gasten van 40. Sportwedstrijden moeten zonder publiek worden afgewerkt, zowel in de amateur- als de professionele sector. Niet omdat de verenigingen met niet goed voor elkaar hebben, maar omdat supporters leiden tot veel reisbewegingen en sociale contacten. Sportkantines gaan wederom dicht.

Registreren

Voor alle contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd. Die gold al in de horeca, maar wordt uitgebreid tot bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten en tandartsen. Het hoeft allemaal niet heel overdreven: een schriftje bij de voordeur geeft voldoende aanknopingspunten voor mogelijke bron- en contactonderzoeken bij een ontdekte besmetting. Wat het openbaar vervoer betreft is het ook terug naar af: geen pleziertochtjes meer maar alleen noodzakelijke reizen voor studie of werk in een cruciaal beroep. Werkgevers die mensen onnodig naar kantoor halen kunnen worden aangesproken. Het kan zelfs gebeuren dat het bedrijf veertien dagen op slot gaat als er een brandhaard blijkt te zijn. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam dienen gemeden te worden en inwoners van die drie steden moeten waar dan kan binnen de eigen gemeentegrenzen blijven. Thuisbezoek wordt beperkt tot maximaal drie mensen ouder dan twaalf jaar.

Winkelen

Voor ‘doorstroomlocaties’ zoals musea en dierentuinen wordt per veiligheidsregio berekend hoeveel mensen er binnen mogen zijn, op grond van het aantal mensen per vierkante meter. Voor de detailhandel geldt het advies om een mondkapje te dragen, vooral voor de drie grote risicosteden. Het dragen van mondkapjes is niet verplicht, maar winkeliers mogen wel klanten weigeren die ze weigeren te dragen. In supermarkten geldt ook weer dat het gebruik van een winkelwagentje verplicht wordt. Winkelen is geen uitstapje voor het hele gezin, maar een noodzakelijke bezigheid die mensen in hun eentje uitvoeren. Twee keer op een dag moet er een speciaal seniorenuurtje komen voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Er zijn uitzonderingen op deze regels, zoals voor scholen, trainingsinstellingen en de kinderopvang. Het openbaar en ander zakelijk personenvervoer kennen geen restricties op het aantal reizigers. Met de invoering van de nieuwe landelijke maatregelen is de meldplicht voor georganiseerde bijeenkomsten met meer dan 50 personen weer komen te vervallen. De basismaatregelen van kracht: houd afstand tot andere mensen en vermijd drukke plekken. Blijf bij gezondheidsklachten thuis en laat je testen. Nies en hoest in de elleboog, was je handen met grote regelmaat en gebruik papieren zakdoekjes die na gebruik bij het afval worden gegooid. Wacht een corona-uitslag af in quarantaine.

Zaanstad

Wat dit alles voor Zaanstad betekent wil de POV donderdagavond wel eens uitgelegd zien door Jan Hamming. Fractievoorzitter Harrie van de Laan is er niet gerust op dat het kabinet nu doortastend genoeg is: ‘Diverse maatregelen slaan volgens ons de plank mis en zullen niet bijdragen aan het terugdringen van de besmettingen. Het sluiten van de horeca om 22:00 uur, enkel mondkapjes voor contactberoepen en aandringen op anderhalve meter afstand’ gaan dat niet voor elkaar krijgen. ‘Helaas hebben wij als gemeenteraad te maken met de noodverordening en is de raad feitelijk buitenspel gezet in de besluitvorming omdat de burgemeester leidend is. Wel zijn wij van mening dat de raad invloed kan uitoefenen op de besluiten van deze burgemeester, die naar onze bescheiden mening zeer onzichtbaar is en de raad niet voldoende meeneemt in de besluitvorming, ‘ aldus Van der Laan.

‘Wij kunnen dringend advies geven. Gisteren was er een bijeenkomst van alle voorzitters van de veiligheidsregio’s. Burgemeester Hamming is in zijn rol als voorzitter van de regio Zaanstreek – Waterland vertegenwoordigd. Wij zijn benieuwd hóe de burgemeester de regio heeft vertegenwoordigd.’ De POV wil uitleg over de mate waarin een veiligheidsregio kan afwijken van de besluiten van de regering en of er een lokale mondkapjesplicht kan worden ingevoerd in de winkels en openbare ruimtes. Kan de burgemeester bijvoorbeeld lokaal een verplichting opleggen tot het gebruik van mondkapjes in de winkels?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen