Grens van 1000 coronabesmettingen doorbroken: 33 nieuwe gevallen

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is tussen gistermorgen en vanochtend gestegen met 2995 – een nieuw dagrecord. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde in dat etmaal ook acht sterfgevallen en 37 ziekenhuisopnames. In Zaanstad steeg het aantal bevestigde positieve tests met 33 tot 1012.

Amsterdam telde in die 24 uur een recordaantal van 465 positieve tests. In de hoofdstad zijn nu 12.018 besmettingen bevestigd. Precies twee maanden geleden, op 27 juli, stond de teller op 3020. Sinds het begin van de uitbraak in februari is het coronavirus nu bij 111.626 mensen in Nederland vastgesteld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanmerkelijk hoger. In de eerste maanden werd lang niet iedereen getest. Afgelopen woensdag ging het aantal besmettingen door de grens van 100.000. Daarna heeft het slechts vier dagen geduurd voor er 10.000 gevallen bijkwamen.

Drie Waddengemeenten zonder besmettingen

In de afgelopen zeven dagen is het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. Het aantal besmettingen bleef onveranderd op de Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. Dit zijn de enige drie gemeenten waar nog geen enkele inwoner positief is getest. Ook in het Groningse Delfzijl en het Limburgse Vaals kwamen er tussen zaterdag en zaterdag geen nieuwe besmettingen bij. In de week ervoor, tussen 12 en 19 september, werd het virus vastgesteld in 343 gemeenten. Twaalf gemeenten bleven toen buiten schot. Nog een week eerder, tussen 5 en 12 september, werd in 310 gemeenten minstens één coronabesmetting vastgesteld. In de voorgaande weken lag het aantal getroffen gemeenten onder de 300.

Het Noord-Hollandse Opmeer is zo’n gemeente waar het virus afgelopen week is opgedoken. Tussen 26 april en 12 augustus telde de gemeente één enkel positief geval. In de tweede helft van augustus kwamen daar vier besmette inwoners bij, maar vervolgens veranderde er drie weken lang niets. In de afgelopen week zijn ineens elf nieuwe besmettingen vastgesteld. Het laat zien hoe snel de situatie in een dorp of een gemeenschap kan veranderen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen