Aantal positieve tests stijgt nog steeds; hier 23 in 24 uur

Foto: Pixabay / iXimus

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is tussen woensdagochtend en gistermorgen met 2544 toegenomen. Dat was een toename ten opzichte van 24 uur eerder, toen 2357 meldingen werden geregistreerd. In Zaanstreek – Waterland waren het er 60; in Zaanstad 23. Er zijn nu 930 inwoners officieel door het virus getroffen.

In de afgelopen zeven dagen zijn in ons land meer dan 15.000 mensen positief getest op corona. Het aantal sterfgevallen in 24 uur dat gisteren werd gemeld was het hoogst sinds 30 mei: zestien. Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in een etmaal met 25. Rotterdam – Rijnmond had de grootste toename van het aantal besmettingen 417 positieve testuitslagen, waaronder 248 in Rotterdam zelf. In Amsterdam – Amstelland kwamen 294 gevallen aan het licht – waarvan waren 251 in de gemeente Amsterdam –  en in de regio Haaglanden 249. Het aantal 70-plussers dat positief test, is in de afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van de voorgaande week, liet een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan NU.nl weten. Velen van hen worden volgens haar besmet door jongeren. In totaal ging het om 816 positief geteste ouderen, waar het in eerdere weken nog om 433 en 253 zeventigplussers ging.

Veel meer ouderen besmet

Mede doordat het aantal positief geteste ouderen op wekelijkse basis verdrievoudigd is, spreekt het RIVM nu van een officiële tweede golf. Daarbij spelen de snel oplopende aantallen ziekenhuisopnames ook een grote rol. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) komt vanaf komende maandag weer met een wekelijkse persconferentie. Het centrum is sinds gisteren opnieuw bezig om patiënten zodanig te verplaatsen dat de reguliere zorg niet te erg onder druk komt te staan door de toename van het aantal patiënten met Covid-19. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers meldt dan de jongste ontwikkelingen en licht ze toe. Ook Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zal met regelmaat zijn opwachting maken.

Nu 106 IC-patiënten met corona

Eind maart en begin april werd het steeds drukker op de Intensive Cares en gaf het LCPS dagelijks een persconferentie. Toen het aantal IC-patiënten daalde en de druk van de ketel was werd dit teruggebracht tot twee persmomenten per week, en later tot één. Aan het begin van de zomer stopte het centrum er helemaal mee. De cijfers worden nog wel elke dag op de website gezet. Vandaag zijn dat er 106, twee meer dan gisteren. Daarnaast worden er 636 mensen met andere gezondheidsproblemen verpleegd op de IC’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen