Ook Zaanstreek – Waterland krijgt strenger coronaregime

Foto: Pxfuel / CC0

Niet onverwacht worden ook in Zaanstreek – Waterland de coronateugels strakker aangetrokken. Burgemeester Jan Hamming bevestigde vandaag dat hier dezelfde regels gaan gelden als in de veiligheidsregio’s Amsterdam – Amstelland en Kennemerland, waar ze al een week van kracht zijn.

De cafés sluiten vanaf zondag om middernacht de deuren moeten sluiten voor nieuwe bezoekers en om 01:00 uur moet iedereen vertrokken zijn. Het aantal mensen dat binnen en buiten samen mag komen wordt gehalveerd van 100 naar 50. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten en dans- en theatervoorstellingen. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park.

Later nog meer maatregelen bekend

Op deze meldplicht geldt dan weer een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers. Alle extra beperkingen gaan om 18:00 uur in. De veiligheidsregio’s komen zelf ook nog met afzonderlijke maatregelen, zei premier Mark Rutte vandaag na afloop van de wekelijkse persconferentie. Die andere regio’s zijn de Gooi en Vechtstreek, Gelderland Zuid, Brabant Noord, Brabant Zuidoost, Zuid-Holland Zuid, Flevoland en Groningen.

Het Zaans Medisch Centrum liggen nu vier mensen met Covid-19. De reguliere zorg wordt niet afgeschaald, maar er gaat wel weer een geïsoleerde corona-afdeling open. Tussen gisterochtend en vanmorgen kwamen er in onze veiligheidsregio 31 patiënten bij, waarvan achttien uit Zaanstad. De afgelopen week zijn twee met het virus besmette inwoners overleden. Landelijk gezien steeg het aantal besmettingen in 24 uur met 2777. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 2544 nieuwe gevallen. Het aantal geregistreerde ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 36 en het aantal sterfgevallen met zestien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen