Op naar de warmste Prinsjesdag ooit gemeten

Foto: PxHere / CC0

De nazomer die vandaag is begonnen levert morgen de eerste tropische temperaturen op en dinsdag wordt een dag met hitterecords. Op Prinsjesdag flirt de temperatuur op veel plaatsen met de 30 graden Celsius en kan het regionaal 31 tot 32 graden worden. Vanaf woensdag wordt het minder warm en is de kans op een recordlate hittegolf nog maar 20 procent.

Morgen wordt het bijna overal zomers warm met 25 tot 28 graden in de kustprovincies en 28 tot 29 graden in het midden en oosten. Limburg en delen van Brabant, maar ook de Achterhoek en het oosten van Zeeuws-Vlaanderen maken kans op een tropische dag met ruim 30 graden. De zon schijnt uitbundig. Het is een voorproefje van een bijzonder warme dinsdag, met ook hier temperaturen die kunnen oplopen tot tegen de 30 graden. Deze waarden worden gemeten in de schaduw in het open veld, dus wie in de volle zon in de tuin gaat zitten zal merken dat de een eigen thermometer nóg verder stijgt.

Bron: Weer Online

 

 

 

De hitte kan leiden tot de warmste Prinsjesdag uit de geschiedenis, maar ook dagrecords zullen sneuvelen. Als het in De Bilt 30 graden wordt is het niet alleen de warmste 15 september ooit gemeten, maar ook voor het eerst dat het zo laat in het seizoen officieel tropisch warm wordt. Woensdag is de wind noordelijk en iets minder warm. Doordat er niet alleen zon is maar ook wat sluierbewolking zal de temperatuur minder hoog uitvallen. Met 22 tot 28 graden is het echter nog steeds heerlijk weer.

Honderdste warme dag

Voor de honderdste keer dit jaar is vandaag officieel sprake van een warme dag. In De Bilt werd het om 12:50 uur 20,5 graden. Het is pas de elfde keer sinds 1901 dat dit gebeurt. Van die elf keer, met temperaturen van 20 graden en meer, waren er maar liefst zeven deze eeuw. In 2016, 2017 en 2018 werden drie jaar achtereen minimaal 100 warme dagen geteld, vorig jaar stokte de teller bij 99. ‘Normaal’ is volgens Weer Onlineeen aantal van 85.

De eerste officiële warme dag van dit jaar was op 6 april. Die maand kwam het in totaal tot negen dagen waarop het minimaal 20 graden werd. In mei gebeurde dat vijftien keer, in juni 21 keer. Juli was goed voor 22 warme dagen en augustus spande met 26 warme dagen de kroon. Het jaar met de meeste warme dagen is tot nu toe 2018 met maar liefst 132 warme dagen.

 

 

Reacties