Voor het eerst sinds april signaalwaarde boven omslagpunt zeven

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

Voor het eerst sinds 17 april kwam het aantal besmettingen vandaag boven de zogenoemde signaalwaarde uit. Dat cijfer is een soort alarmbel die door de overheid is ingesteld. Als het aantal besmettingen uitkomt boven de zeven per 100.000 zijn er wellicht extra maatregelen nodig. In Zaanstad werden twaalf nieuwe positieve testen gemeld, met 7,7 besmettingen per 100.000 inwoners.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg vandaag met 1270. Dat komt neer op 7,3 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners. Woensdag meldde het coronadashboard van de overheid 1140 nieuwe gevallen. Dat was de eerste keer sinds april dat het dagelijkse cijfer boven de 1000 uitkwam. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 6600 nieuwe gevallen geregistreerd. De regio Haaglanden telde de meeste nieuwe gevallen: 222. In Amsterdam-Amstelland waren dat er 209.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

 

 

 

 

In de grootste brandhaarden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat strenger gehandhaafd worden op de coronaregels. Die afspraak heeft het kabinet gemaakt met de burgemeesters. Ook kan er gerichter ingegrepen worden op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, meldde premier Mark Rutte vandaag. Zo kan worden voorkomen dat grote delen van de horeca dicht moeten als er bijvoorbeeld enkele locaties zijn waar veel mensen besmet raken. Alleen die café’s of restaurants worden dan gesloten.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe besmettingscijfers zijn ‘zorgelijk’ maar zijn nog geen aanleiding voor nieuwe landelijke maatregelen. Vooralsnog blijft het aantal ziekenhuisopnames relatief laag. De meeste nieuwe besmettingen zijn onder jongeren en zij worden minder vaak ernstig ziek. Wel zegt Rutte dat gesprekken met onder meer studentenverenigingen ‘worden geïntensiveerd’ om besmettingen tegen te gaan. Ook komt er een campagne die zich speciaal richt tot jongeren, die volgens de premier een ‘duidelijke, maar eerlijke boodschap’ zal bevatten.

Zonder het direct te koppelen aan de stijging van de afgelopen dagen, benadrukt de premier nogmaals dat het kabinet meer dwingende maatregelen kán nemen om het virus te bestrijden. Dit zal volgens hem eerder op regionaal of lokaal niveau dan op landelijk niveau gebeuren, zoals nu ook is afgesproken met de grote steden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen