Morgenavond laatste stand van zaken coronatesten

Foto: Pixabay / Fernando Zhiminaicela

CDA-fractievoorzitter Marc Wit vraagt het college morgenavond naar de laatste stand van zaken rond de testcapaciteit voor mogelijke coronabesmettingen in de regio. Mensen moeten daar nu soms een eind voor reizen.

Sinds 17 augustus worden in Zaandam rond 300 mensen getest, in Purmerend rond 130 en in Volendam eveneens rond 130 per dag. De GGD is in staat om deze capaciteit verder uit te breiden naar 1400 tests per dag, maar omdat het laboratorium dat niet aankan en het aantal testmaterialen beperkt is is dat nog niet gebeurd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft on die redenen gevraagd om het aantal testen niet te verhogen. Dit heeft tot gevolg dat inwoners niet altijd binnen 24 uur in de eigen regio terechtkunnen.

Voorrang zorgmedewerkers

In Zaanstreek – Waterland krijgen zorgmedewerkers inmiddels voorrang. ‘Er is grote druk om ook voorrang te geven aan onderwijspersoneel en medewerkers van de kinderopvang. Als mensen online een testafspraak maken, krijgen ze niet altijd de dichtstbijzijnde testlocatie aangeboden. Eén van de oorzaken is dat mensen tijdens het maken van een testafspraak maximaal drie ‘unieke’ opties aangeboden krijgen. Deze opties worden tijdelijk gereserveerd en komen weer vrij zodra de betreffende persoon een andere optie heeft gekozen. Op momenten dat het erg druk is op de website en veel mensen op hetzelfde moment een afspraak willen maken, is de kans groter dat de website opties aanbiedt die verder van huis liggen,’ aldus de uitleg in de laatste bestuurlijke rapportage van de GGD en Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland.

Bron: GGD en Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland

 

Op dit moment is er voldoende capaciteit om het bron- en contactonderzoek te verrichten voor de regio. De verwachting is dat er in het najaar meer capaciteit nodig is en daar wordt momenteel aan gewerkt. Het aantal opnames van patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen in de regio is beperkt. Hierdoor zijn er geen problemen met de capaciteit van de IC-bedden.

Overleg met horeca

Er wordt continu gemonitord hoe de coronamaatregelen in onze regio worden nageleefd. ‘Hoewel de horecaondernemers er veel aan doen om de maatregelen goed toe te passen, zijn er toch bij een aantal ondernemers overtredingen van de noodverordening geconstateerd. Dit heeft er toe geleid dat de voorzitter van de veiligheidsregio in de afgelopen weken een aantal bestuurlijke maatregelen heeft moeten opleggen. Gemeenten en horecaondernemers zijn met elkaar in gesprek om te kijken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen,’ aldus de rapportage.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen