Plan in Amsterdam om eigen scholieren voorrang te geven

Foto: Pikist / CC0

Moeten middelbare scholieren uit Oostzaan straks uitwijken naar Zaanstad of een andere gemeente met instellingen voor voortgezet onderwijs? Dat is de vraag nu Amsterdam overweegt leerlingen uit de eigen gemeente voorrang te verlenen.

De Onderwijswethouders van Oostzaan, Landsmeer en Waterland hebben hun hoofdstedelijke collega MarjoleinvMoorman per brief dringend gevraagd om daar vanaf te zien. Het gaat om een voorstel van de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs Osvo, dat morgenavond door de Amsterdamse raad behandeld wordt. In de drie buurgemeenten is er grote onrust door obtstaan, aldus de gezamenlijke wethouders. Een petitie om de invoering tegen te gaan is inmiddels al 1160 keer getekend.

Ruim 1000 leerlingen

Zij schrijven dat alleen al dit schooljaar 1042 leerlingen uit hun gemeenten naar een middelbare school in Amsterdam gaan. Landsmeer en Oostzaan hebben er geen en Waterland heeft alleen het Bernard Nieuwentijt College, met een vierjarige vmbo T-opleiding, met daarnaast de eerste twee jaar Havo/VWO en de eerste twee jaar Havo-kansklas met doorstroming naar klas 3 van de Havo of het VWO van Damstede Lyceum in Amsterdam. De basisschoolleerlingen in de drie gemeenten zijn dus nagenoeg geheel aangewezen op het aanbod van voortgezet onderwijs in de omringende grotere gemeenten.

Eerste keus

Een school in Amsterdam is voor veel leerlingen en hun ouders de eerste keus, onder meer wegens de bereikbaarheid, de reistijd, de onderwijsconcepten en de onderwijsniveaus. De Osvo wil het aantal kinderen dat geplaatst kan worden op hun favoriete school vergroten, maar volgens de drie wethouders gaat een voorkeursregeling voor inwoners van Amsterdam slechts betekenen dat de teleutstelling straks vooral bij de kinderen in hun gemeenten terechtkomt.

Verschuiving teleurstelling

‘Uit recent onderzoek blijkt dat bij voorrangsbeleid op basis van woonplaats nog maar 42,7 procent van de leerlingen uit de omringende regio op de school van eerste keuze komt. Bovendien zal 6,3 procent ongeplaatst blijven als Amsterdam een voorrangsregeling op basis van woonplaats toepast. Mede hierdoor zullen scholen buiten Amsterdam ongewenste gevolgen ondervinden, zoals capaciteitsproblemen. Ouders en directies van onze scholen vrezen dan ook terecht dat hun kinderen achtergesteld worden, terwijl zij net als Amsterdamse kinderen aangewezen zijn op de scholen in Amsterdam,’ aldus de brief.

Eerder ‘nee’

Bovendien heeft de rechter in 2010 een soortgelijk voorstel al eens afgeschoten omdat de hoofdstad sinds jaar en dag een gebiedsoverschrijdende, regionale functie voor wat betreft het leveren van voortgezet onderwijs. ‘De gemeente Amsterdam heeft er zelf meermaals nadrukkelijk op gewezen deze rol te hebben,’ schrijven de wethouders bovendien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen